Hroznová šťáva je jedním z nejzdravějších a nejchutnějších přírodních nápojů. Je také dobrým zdrojem několika živin, podporuje zdraví srdce, imunitní systém a trávicí trakt. Obsahuje také resveratrol, antioxidant, který je podle mnohých studií účinný proti některým typům rakoviny. Připravte si hroznovou šťávu doma, hrozny snadno odšťavníte i bez odšťavovače.

Domácí hroznová šťáva

Hrozny už dozrály a vy si můžete vychutnat jejich sladkou chuť v podobě hroznové šťávy. Hroznový džus můžete koupit v obchodě, ale nejlepší je ten čerstvě vylisovaný, který si připravíte doma. Pokud na zahradě pěstujete hroznové víno, je ten nejvyšší čas na jeho zpracování.

Co hroznová šťáva obsahuje a jaké má účinky na zdraví

Hrozny jsou bohatým zdrojem sacharidů, mají nízký podíl tuků a bílkovin, obsahují 80% vody, vlákninu, z minerálů sodík, vápník, železo, měď, mangan, fosfor, hořčík, vitamíny K, C, B1, B2, B6. Jejich výživové hodnoty se liší podle odrůdy.
Slupky a jadérka červené vinné révy obsahují antioxidant resveratrol. Resveratrol je přírodní polyfenol a derivát stilbenu, který má antioxidační a antibakteriální účinky. Nejvíce antioxidantu je v červených a modrých hroznech se silnou slupkou, například v odrůdě Rulandské modré.
Z laboratorních studií vyplývá, že šťáva z hroznů modré révy vinné potlačuje růst nádorových bu¬něk. Například studie The Role of Resveratrol in Cancer Therapy publikovaná v časopise International Journal of Molecular Sciences uvádějí, že resveratrol napomáhá ničit rakovinové buňky kůže, prsu, děložního čípku, vaječníků, tlustého střeva, prostaty, jater, slinivky a štítné žlázy.