Hrušky patří k mému oblíbenému ovoci. Nejen na podzim, kdy si je můžu utrhnout přímo na zahradě, ale po celou zimu. Jejich jemně nasládlá chuť přímo vybízí zkombinovat je s nějakým hřejivým kořením, jako je skořice, zázvor nebo kardamom.
V seznamu receptů mám už nějakou dobu koláč s celými hruškami, ale řada na něj přišla až nyní. Vlastně jsem tento koláč musela upéct o víkendu už podruhé. Jednak nám moc chutnal a jednak jsem chtěla recept ještě jednou otestovat, než vám ho sem přidám. Důležitou součástí jsou pistácie a kardamom. Kombinace je to přímo ideální. Díky kardamomu má koláč mírně kořeněnou pikantní chuť, ale pokud kardamom zrovna nemusíte, klidně ho vynechejte. I samotné pistácie se s hruškami dobře doplňují.
Hrušky jsem do koláče použila celé. V některých receptech se hrušky loupou a v jiných ne. Protože se mi podařilo koupit poměrně měkké hrušky, rozhodla jsem se slupku ponechat. V případě, že by byly hrušky tvrdší, doporučuji oloupat. Koláč jsem nakonec přelila polevou z mascarpone.
PISTÁCIOVÝ HRUŠKOVÝ KOLÁČ
INGREDIENCE
200 g pískového cukru
125 g másla pokojové teploty
2 vejce
100 g mletých pistáciových ořechů
200 g hladké mouky
½ lžičky kardamomu
200 ml smetany
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
špetka soli
3 – 4 celé hrušky
120 g mascarpone
2 lžíce moučkového cukru
200 ml mléka
POSTUP
Troubu si předehřejeme na 170°C.
Povolené máslo vyšleháme s cukrem – šleháme několik minut, aby máslo získalo světlou barvu. Postupně přidáme obě vejce, aby se zašlehala do máslové směsi.
Do druhé mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva, sodu, kardamom, sůl a přidáme pistácie.
Do máslové směsi přiléváme postupně smetanu střídavě s moukou. Mícháme, dokud nevznikne hustší těsto. Těsto nalejeme do vymazané a vysypané formy.
Hrušky omyjeme, odřízneme spodní část a dáme do koláče.
Vložíme do trouby a pečeme 50 – 60 minut. Upečení koláče zkontrolujeme pomocí špejle. Pokud je suchá, je koláč hotový. Doporučuji kontrolovat hlavně ve středu, kde se může koláč péct delší dobu. Pokud tomu tak je, přikryjte koláč alobalem a pečte tak dlouho, dokud nebude střed hotový.
Vyndáme z trouby a necháme vychladnout na mřížce.
Na polevu vymíchejte studené mascarpone spolu s prosátým moučkovým cukrem. Postupně přilévejte mléko, dokud nezískáte požadovanou konzistenci polevy. Jakmile bude koláč zcela vychladlý, vyndáme z formy a přelijeme polevou. Necháme ztuhnout v chladnu.