Při přípravě tohoto receptu jsem si uvědomila dvě věci. První, že řezy moc nepeču, a vlastně ani nevím proč. Druhá, že jsem si při pečení oblíbila používat pistácie více než jiné ořechy. Pro mnohé jsou ale pořád stále poněkud exotickou surovinou. Musím přiznat, že mě nebaví je loupat, ale miluju jejich barvu a nasládlou chuť.
Základem těchto řezů je nadýchané pistáciové těsto s kapkou limetky, mletými pistáciemi a pistáciovým máslem. Řezy jsou plněné dvěma druhy krému. Pro první jsem zvolila svou oblíbenou variaci z mascarpone a šlehačky a opět s kapkou limetky. Ve druhém je kapka pistáciového másla. Myslím, že toto spojení je velmi osvěžující a dezert nepůsobí těžce.
PISTÁCIOVÉ ŘEZY
INGREDIENCE
cca 12 ks (podle velikosti)
KORPUS
220 g hladké mouky
1,5 lžíce prášku do pečiva
0,5 lžíce jedlé sody
150 g jemně mletých pistácií
špetka soli
175 g másla pokojové teploty
250 g pískového cukru
3 vejce
nastrouhaná kůra z 1 limetky
šťáva z 1 limetky
150 – 200 ml polotučného mléka
KRÉM BÍLÝ
250 g mascarpone
100 ml smetany
3 lžíce moučkového cukru
1 lžička limetkové šťávy
PISTÁCIOVÝ KRÉM
250 g mascarpone
100 ml smetany
3 lžíce moučkového cukru
3 lžíce pistáciového krému nebo másla
Pistácie na zdobení (celé i mleté)
POSTUP
Nejdřív si připravíme korpus.
Troubu si předehřejeme na 175 °C. Vymažeme si větší plech (aby vrstva těsta nebyla vysoká) a vyložíme pečicím papírem.
V jedné míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl a pistácie.
Ve druhé míse vyšleháme máslo s cukrem do světle žluté nadýchané směsi (trvá to 3 – 5 minut). Poté do směsi zašleháme vejce – jedno po jednom. Po zašlehání všech vajec přisypeme sypkou směs, přidáme limetkovou kůru, přilijeme mléko a šťávu z limetky. Vymícháme hladké těsto.
Těsto vlijeme na plech a stěrkou uhladíme. Vložíme do trouby a pečeme asi 20 – 30 minut (podle tloušťky těsta – povrch a okraje by měly začít jemně hnědnout) – propečení vyzkoušíme pomoc špejle, zapíchneme do středu plechu, pokud vyndáme a je suchá, je těsto upečené.
Vyndáme z trouby a necháme vychladnout asi 10 minut. Poté opatrně vyklopíme a necháme zcela vychladnout.
Těsto nakrájíme na díly o stejných rozměrech – například obdélníčky / čtverce – připravíme si sudý počet, protože je budeme slepovat.
Řezy budeme plnit dvěma krémy - bílým a pistáciovým. Postup na přípravu je téměř identický.
BÍLÝ KRÉM
V míse si vyšleháme studené mascarpone s přesátým moučkovým cukrem. Přilejeme studenou smetanu, zakápneme limetkovou šťávou a vyšleháme.
PISTÁCIOVÝ KRÉM
Na druhý krém vyšleháme studené mascarpone s přesátým moučkovým cukrem, přidáme pistáciový krém a poté přilejeme studenou smetanu a vyšleháme.
DOKONČENÍ
Krémy naplníme do cukrářského sáčku se zdobící špičkou. Polovinu připravených řezů nazdobíme krémy (můžeme je střídat nebo udělat jednu vrstvu pistáciovým a horní vrstvu dalším krémem). Přiklopíme druhou částí a opět nazdobíme. Hotové řezy nazdobíme celými pistáciemi a posypeme mletými pistáciemi.