Deštivé podzimní počasí ve mně vzbuzuje nutnost dát si něco dobrého a voňavého. Připravila jsem proto recept, kde se spojují dvě moje oblíbené věci – sušenky a chuť perníku. Upéct sušenku v pánvičce není můj nápad, ale shledávám ho naprosto geniální. Po upečení zůstane sušenka krásně vláčná, navíc ji můžete ujídat lžičkou, když je ještě teplá a čerstvě vyndaná z trouby.

Tato podzimní verze sušenky voní perníkem, křupou v ní kousky čokolády a lískových oříšků. Skvělá je za tepla i za studena. Běžně sušenku v pánvičce servíruji se zmrzlinou, ale řekla jsem si, že by to chtělo něco jiného. A proto jsem připravila čokoládovou pěnou s příchutí lískových oříšků. K tomu voňavou kávu nebo čaj a už si jen dívat z okna na padající kapky.

 

PERNÍKOVÁ SUŠENKA V PÁNVIČCE S LÍSKOOŘÍŠKOVOU PĚNOU

INGREDIENCE

(2 menší pánve o průměru 12–15 cm)

SUŠENKA

  • 200 g másla pokojové teploty
  • 250 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 50 g nasekaných lískových ořechů
  • 50 g nahrubo nasekané čokolády
  • 2 lžíce perníkového koření
  • máslo a mouka na vymazání a vysypání formy

LÍSKOOŘÍŠKOVÁ ČOKOLÁDOVÁ PĚNA

 

  • 2 bílky
  • 100 g mléčné čokolády (použila jsem čokoládu 55 %)
  • 2 lžíce lískooříškové pasty /másla
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 125 ml studené smetany ke šlehání

POSTUP

LÍSKOOŘÍŠKOVÁ ČOKOLÁDOVÁ PĚNA

  1. Nejprve začneme s přípravu pěny.
  2. Do většího kastrůlku dáme vodu a na kastrůlek umístíme vhodnou skleněnou nebo nerezovou mísu – pozor, aby se dno nedotýkalo při vaření vody její hladiny. Ve vodní páře rozpustíme čokoládu s lískooříškovým máslem, často mícháme, abychom spojily obě hmoty.
  3. Odstavíme, necháme vychladnout na teplotu cca 30–40 °C – čokoláda musí zůstat tekutá, ale vlažná – můžeme vyzkoušet prstem. Pokud nebude pálit, můžeme ji použít dál.
  4. Mezitím vyšleháme bílky – šleháme na nižší otáčky, dokud se nevytvoří hrubá tekutá pěna (nějako jako smetana), přidáme po lžících cukr, zvýšíme rychlost a vyšleháme do hustého sněhu, který bude tvořit tuhé špičky.
  5. V další míse vyšleháme studenou smetanu, dokud nebude tvořit měkké špičky.
  6. Sníh zapracujeme stěrkou po částech do rozpuštěné čokoládové hmoty.
  7. Nakonec do čokoládové směsi zapracujeme ušlehanou smetanu.
  8. Pěnu přendáme do uzavíratelné nádoby a necháme v lednici tuhnout alespoň 4 hodiny.

SUŠENKA

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  2. Vymažeme formu a vysypeme moukou, nebo jen vyložíme pečicím papírem.
  3. V robotu vyšleháme do krémové konzistence máslo a cukr, šleháme tak dlouho, dokud nevznikne nadýchaná a krémová směs.
  4. Přidáme vejce a žloutek a mícháme, dokud se vše nespojí. Poté přidáme vanilkovou pastu.
  5. Ve druhé míse smícháme mouku, prášek do pečiva, koření do perníku a sůl.
  6. Přidáme do směsi a vše propojíme.
  7. Poté přidáme nasekanou čokoládu a lískové ořechy a už jen stěrkou zapracujeme do těsta.
  8. Těsto přendáme do formy – množství vyjde na 1 větší formu o průměru cca 20 cm nebo na dvě menší formy.
  9. Pečeme 15–20 minut nebo dokud okraje nezačnou hnědnout.
  10. Můžeme podávat teplé – v tom případě necháme vychladnout 5-10 minut. Stejně tak můžeme podávat studené.
  11. Sušenku při servírování ozdobíme pěnou a posypeme nasekanými lískovými oříšky.