Dlouho jsem v hlavě nosila myšlenku na něco kynutého, voňavého, s chutí podzimu a nádechem zimy, co už bude připomínat Vánoce. Tak vznikla tahle podzimně-zimní babka. Voňavá po perníkovém koření a rumu, plná povidel a oříšků. Obvykle babku po upečení potírám cukrovým sirupem, lákala mě ale i verze s drobenkou. Ta má ovšem jeden háček. Těsta je hodně, během pečení vyběhne až nad formu, takže je třeba počítat s tím, že drobenka může trochu opadat na dno trouby. Proto se babka tentokrát před pečením potírá vajíčkem, aby drobenka lépe držela. Odměnou jsou ale křupavé oříškové kousky navrchu každého plátku babky. Mimochodem, na fotce to není vidět, protože jsem ukrojila plátek na kraji, kde jsou stočené konce těsta, ale jinak byla babka doslova proužkovaná povidly. Ideální poměr mezi náplní a těstem.
Ingredience
(1 větší babka)80 ml mléka, vlažného
1 sáček instantního droždí (7 g)
330 g hladké mouky
60 g cukru krystal
1 lžička perníkového koření
špetka soli
2 vejce
100 g másla, rozpuštěného a lehce zchladlého
Náplň
250 g švestkových povidel
špetka soli
2 vejce
100 g másla, rozpuštěného a lehce zchladlého
Náplň
250 g švestkových povidel
1 lžíce rumu (nemusí být)
Postup
100 g mletých vlašských ořechů
Drobenka
40 g hladké mouky
40 g mletých vlašských ořechů
10 g cukru krystal
špetka perníkového koření
20 g másla, změklého
1 vejce na potření
Postup
Do menší mísy nalijeme vlažné mléko, přidáme lžíci cukru a mouky a instantní droždí, vidličkou rozmícháme dohladka, mísu přikryjeme utěrkou a necháme asi 15 minut v teple vzejít kvásek (na povrchu se objeví bublinky/pěna).
Ve velké míse smícháme mouku, cukr, perníkové koření, sůl, přidáme vajíčka, rozpuštěné máslo a kvásek. Vařečkou nebo v mixéru zpracujeme v pružné a nelepivé těsto, trvá to min. 5-10 minut (ručně ještě mnohem déle). Mísu přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout, až zdvojnásobí svůj objem (zabere to zhruba 2 hodiny).
Vál si lehce poprášíme moukou, těsto rozválíme na tenký obdélník a po celé ploše pomažeme povidly smíchanými s rumem a posypeme ořechy. Plát těsta zavineme jako roládu, okraj pevně přitiskneme. Ostrým nožem roládu podélně rozkrojíme, obě poloviny otočíme řezem nahoru a spleteme jako cop. Vložíme ho do formy vyložené pečícím papírem tak, aby konce copu byly zastrčené dospod, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut dokynout na teplém místě.
Tip: Čím větší a tenší plát těsta mít budete, tím více vrstev s náplní bude mít i babka po upečení. Já si vždy vyválím dlouhý a úzký obdélník přes celý silikonový vál, přičemž ta kratší strana odpovídá formě na chlebíček, kde budu babku péct, a po té straně těsto i zaroluju (takže směrem zleva doprava, snad je to pochopitelné).
Troubu předehřejeme na 180 °C. Babku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme drobenkou, pečeme cca 60 minut, dozlatova (během pečení ji raději zakryjeme alobalem, aby se drobenka nespálila).