Bez perníčků si nedokážu toto předvánoční období vůbec představit. Bohužel jsem vždycky tak natěšení a mám velké oči, že připravím těsto rovnou z dvojité dávky. Toto nadšení mi většinou vydrží jen do doby, než uvidím to množství perníčků, které bude potřeba nazdobit.
I když klasicky zdobené perníčky mají neskutečné kouzlo, ne vždycky je na ně čas, někteří neradi zdobí a jiní si nevěří. Pro tyto případy jsou perníčky s rumovou polevou skvělým řešením. Výhodou je, že zmizí rychleji i těsto, válí se totiž na vyšší vrstvu, aby byly perníčky krásně nadýchané. Ke zdobení polevou pak potřebujete jen dvě misky, jednu s cukrem a jednu s rumem nebo brandy. Samozřejmě si můžete rumovou polevu z uvedených ingrediencí smíchat rovnou, ale první verze je zábavnější. Jen bych vás chtěla varovat, abyste moc neolizovali prsty, ať se neopijete 😊.
PERNÍČKY S RUMOVOU POLEVOU
INGREDIENCE
PERNÍČKY
240 g povoleného másla
2 vejce
30 g mleté skořice
15 g mletého zázvoru
na špičku nože mletého nového koření
400 g medu
150 g moučkového cukru
6 g sody
700 g hladké mouky
POLEVA
moučkový cukr
150 – 200 ml rumu nebo brandy
POSTUP
Máslo rozpustíme na mírném stupni, odstavíme z plotýnky a vmícháme koření. Přidáme med a cukr.
V míse robota smícháme mouku a sodu. Nalijeme máslovou směs a přidáme vejce. Hněteme tak dlouho, dokud nevznikne hladké a kompaktní těsto. Zabalíme jej do potravinové folie a necháme přes noc odpočinout v chladu.
Před pečením necháme těsto povolit (20 – 30 minut by mělo stačit). Na pomoučeném válu těsto vyválíme na cca 6-8 mm a vykrajujeme požadované tvary. Pečeme v troubě předehřáté na 175 °C. Pečeme asi 10 - 12 minut (pokud bude těsto tenčí, bude vyžadovat kratší čas). Jakmile začnou kraje zlátnout, vyndáme z trouby.
Necháme trochu vychladnout, ale ne úplně (perníčky musí být ještě teplé).
Do jedné menší misky si nachystáme moučkový cukr a do druhé rum.
Vrchní stranu perníčků postupně namáčíme do rumu, poté do cukru a opět do rumu. Položíme na mřížku nebo pečicí papír a necháme zcela vystydnout. Na povrchu vznikne křupavá krusta a alkohol se krásně vsákne do perníčků. Skladujeme v uzavíratelné nádobě, aby zůstaly perníčky měkké.