Dnes mám pro vás dva recepty.
První je domácí chléb. Jde o velmi snadný a rychlý recept. Využijete zejména, pokud vám doma dojde pečivo a chcete to řešit rychle. Věřím, že na tradiční a poctivý kváskový chléb tento nemá, ale vy mi věřte, že dobrý je:-).
Recept mám od dědy /tchána/.
Ingredience:
500 g celozrnné mouky /nebo 2/3 celozrnné a 1/3 mouky obyčejné/
450 ml vlažné vody
1 kostka droždí
50 g semínek, máte-li je rádi
100 g rozdrceného lněného semínka
2 čajové lžičky soli
2 čajové lžičky jablečného octa
Vše smícháte, dáte do vymazané formy /já do kulaté cca 18 cm průměr/ a pečete při teplotě cca 200 stupňů asi 50 minut. POZOR!!! Vložte do NEvyhřáté trouby!
Druhým receptem jsou původně bulky na burgery podle Kitchenette. My je použili klasicky jako housky.
Ingredience /kopie Kitchenette/:
- 1 lžíce sušeného droždí
1/2 hrnku/ 120 ml teplé vody
1/2 hrnku/ 120 ml mléka
1 velké šťastné vejce
2 lžíce rostlinného oleje nebo rozpuštěného másla 2 lžíce třtinového cukru
1 lžička mořské soli
3 hrnky / 375 g hladké mouky (1/3 můžete nahradit celozrnnou
1 lžíce rozpuštěného másla nebo rozšlehané vejce na pomazán
semínka na posypání (sezam, mák, černý sezam, …)
Já vše dala do pekárny a nechala ji pracovat za mě. Výsledkem bylo o něco lepivější těsto, než jsem zvyklá, přidala jsem proto ještě více mouky. Těsto jsem rozdělila na osm částí a z nich tvarovala bulky. Ty jsem nechala ještě trochu nakynout, než jsem je dala péct na cca 20 minut při teplotě 190 stupňů. Výborné jsou.