Zdravím vás u dnešního článku!

Když zjistíte, jak chutnají pravé belgické waffle, už se do nich zamilujete navždy. A můžete se o ně pokusit i doma. Nepotřebujete k tomu ani wafflovač, ale stačí jednoduchá silikonová forma do trouby. Dnes jsem je připravila s přelivem z mražených jahodových plátků s pravou vanilkou a karamelem. Zkusíte je také?

Přírodní vanilkový cukr jsem si přivezla z březnové dovolené na francouzském ostrově Reunion, který je jeho pěstováním proslulý. Určitě ale postačí klasický vanilkový lusk a trochu obyčejného cukru.

Mražené ovoce mi věnovaly stránky Blogerky.cz a český výrobce Dione. Mým úkolem bylo vymyslet originální a chutný recept a podrobit výrobek kritice. Musím říct, že mražené ovoce a zeleninu sama používám poměrně často a ráda. Uchovávají si všechny vitaminy a práce s nimi je velmi snadná. Jahodové plátky od Dione voní jako čerstvě utržené. Jsou vyzrálé a chutnají lépe než naprostá většina čerstvých jahod z obchodu. Doporučuji je vyzkoušet.

Na jednu silikonovou formu (4 waffle) budeme potřebovat:

  • 1 vejce
  • 90 g hladké mouky (já dnes použila pšeničnou, ale lze použít také bezlepkovou pohankovou či jemně pomleté ovesné vločky
  • 1/2 – 1 odměrka vanilkového proteinu (lze vynechat)
  • 1/2 rovné lžičky jedlé sody
  • 1 lžička medu
  • 100 ml mléka
  • 1,5 lžíce oleje
  • 1 špetka soli
Dále:
  • plátky mražených jahod Dione (zrhuba 150 g)
  • 2 lžíce bio cukru s pravou vanilkou (dá se i podomácku vytvořit smícháním krystalového cukru a semínek vanilkového lusku, nebo koupit ve speciálních prodejnách a na internetu)
  • 1 lžička másla
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička rumu (pouze pro dospělé)

Postup:

  1. Bílek oddělíme od žloutku a spolu se špetkou soli vyšleháme v tuhý sníh.
  2. Žloutek v misce utřeme se lžičkou medu a oleje.
  3. Ke žloutku přidáme mléko, promícháme a postupně přidáváme po lžicích sypké suroviny – mouku, protein a jedlou sodu.
  4. Jakmile je těsto hotové, rozlijeme ho do silikonové formy a dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C po dobu zhruba 15 minut.
  5. Upečené waffle necháme vychladnout, aby šly z formy lépe vyndat.
  6. Do malého hrnce s dvojitým dnem dáme 2 lžíce cukru s pravou vanilkou a zahřejeme. Cukr nám bude pozvolna povolovat a tát. Jakmile je všechen cukr zkapalněn, opatrně do hrnce vhodíme 1 lžičku másla a snížíme plamen na střední stupeň. Přidáme mražené plátky jahod se špetkou soli a necháme roztát a spojit s karamelem. Na závěr můžeme přidat kapku rumu.
  7. Hotové waffle podáváme přelité karamelovými jahodami s pravou vanilkou. Můžeme přidat dodatečné také další druhy ovoce, šlehačku či moučkový cukr. Dobrou chuť!

A co vy a waffle? Používáte někdy také mražené ovoce? A máte zkušenosti se značkou Dione?

Díky, že jste tu se mnou a mějte se krásně,
Vaše Štěpánka.