Věřili byste, že tento recept i fotky mi ležely téměř rok v šuplíku? Když jsem je loni pekla, byl začátek léta a na zahrádce spousta šťavnatých jahod. Když jsem přemýšlela jakou verzi donutů připravím tentokrát, bylo nasnadě spojení s vanilkou a jogurtem, které vykouzlily tuto osvěžující letní kombinaci. 


Receptů na pečené donuty najdete na blogu už několik, a to z toho důvodu, že je mám velmi ráda. Jsou jednoduché, rychlé, variabilní a návykové. Během několika vydařených i nevydařených pokusů jsem nashromáždila několik tipů:


*dobře vymazaná a vysypaná forma na donuty je základ

*těsto by mělo být spíše hustší, aby se dobře vytlačovalo pomocí zdobícího sáčku

*formu plňte vždy do 2/3, aby se nezalil prostřední otvor nebo aby těsto nepřeteklo

*po upečení nechte dokonale vychladnout, aby se poleva nevsákla do těsta




PEČENÉ VANILKOVÉ DONUTY S JOGURTOVOU POLEVOU


INGREDIENCE


(12 donutů)


DONUTY


200 g pískového cukru

125 g másla pokojové teploty

2 vejce

200 g hladké špaldové mouky

½ lžičky vanilkového extraktu

200 ml podmáslí

1 lžička prášku do pečiva

špetka soli


máslo nebo olej na vymazání formy

hrubá mouka na vysypání formy



JOGURTOVÁ POLEVA


120 g skyru nebo řeckého jogurtu

2 lžíce javorového sirupu

2-3 lžíce mléka

¼ lžičky mleté vanilky


jahody nebo jiné čerstvé ovoce na dozdobení



POSTUP


Troubu si předehřejeme na 170°C.


Povolené máslo vyšleháme s cukrem a vanilkovým extraxtem – šleháme několik minut, aby máslo získalo světlou barvu. Postupně přidáme obě vejce, aby se zašlehala do máslové směsi.


Do druhé mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva a sůl.


Do máslové směsi přiléváme postupně podmáslí střídavě s moukou. Mícháme, dokud nevznikne hustší těsto.


Formu na donuty vymažeme olejem nebo máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto naplníme do cukrářského sáčku a naplníme jím jednotlivé donuty do 2/3. Pečeme 15 – 20 minut, dokud okraje nezezlátnou.


Poté vyndáme z trouby, necháme vychladnout a poté vyklopíme.


Na polevu smícháme jogurt s javorovým sirupem a vanilkou. Postupně přidáváme po lžičkách mléko, aby byla poleva tekutější, ale hustší.


Donuty namáčíme do polevy a zdobíme rozkrojenými čerstvými jahodami nebo jiným ovocem.