Myslím, že jsem už na blogu několikrát psala, že pečené donuty nebo koblížky patří k mým oblíbeným. Je však nutno dodat, že s těmi smaženými mají jen málo společného. Na jejich přípravu používám těsto, ze kterého připravuju cupcaky nebo bábovky a které musí být trochu hustší. U receptu najdete také pár tipů, jak upéct dokonalé donuty.



Tentokrát jsem je podávala s osvěžující krémovou polevou z mascarpone a limetkou. Citrusové kombinace mám moc ráda a myslím, že jsou skvělé pro jarní nebo letní období. Navíc, pokud je naservírujete na stůl, určitě si získají svoji pozornost. Je to zase trochu jiný typ dezertu, který je díky svému tvaru i roztomilý.

Recept vznikl ve spolupráci s Upraženo.cz.



A nakonec pár tipů na dokonalý pečený donut:

*dobře vymazaná a vysypaná forma na donuty je základ

*těsto by mělo být spíše hustší, aby se dobře vytlačovalo pomocí zdobícího sáčku

*formu plňte vždy do 2/3, aby se nezalil prostřední otvor nebo aby těsto nepřeteklo

*po upečení nechte dokonale vychladnout, aby se poleva nevsákla do těsta



PEČENÉ LIMETKOVÉ DONUTY S LIMETKOVOU POLEVOU


INGREDIENCE


(12 - 20 donutů podle velikosti použité formy)



DONUTY


200 g pískového cukru

125 g másla pokojové teploty

2 vejce

150 g hladké mouky

50 g kukuřičného škrobu

½ lžičky vanilkového extraktu

200 ml smetany ke šlehání

šťáva z 1/2 limetky

kůra z 1 limetky (nastrouhaná)

1 lžička prášku do pečiva

špetka soli


máslo nebo olej na vymazání formy

hrubá mouka na vysypání formy



LIMETKOVÁ POLEVA Z MASCARPONE


100 g mascarpone

120 g moučkového cukru

4-5 lžic mléka

šťáva z ½ limetky

1 lžička matcha prášku (pro zelenou barvu)




POSTUP



DONUTY


Troubu si předehřejeme na 180°C.


Povolené máslo vyšleháme s cukrem a vanilkovým extraktem – šleháme několik minut, aby máslo získalo světlou a nadýchanou barvu. Postupně přidáme obě vejce, aby se zašlehala do máslové směsi. Přilijeme šťávu z limetky a nastrouhanou limetkovou kůru.


Do druhé mísy prosejeme mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva a sůl.


Do máslové směsi přiléváme postupně smetanu střídavě se sypkou. Mícháme, dokud nevznikne hustší těsto.


Formu na donuty vymažeme olejem nebo máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto naplníme do cukrářského sáčku a naplníme jím jednotlivé donuty do 2/3. Pečeme 15 – 20 minut, dokud okraje nezezlátnou.


Poté vyndáme z trouby, necháme vychladnout a vyklopíme.



POLEVA


Na polevu promícháme v robotu mascarpone s cukrem a matcha práškem na 3 – 4 otáčky, aby se směs promíchala. Přidáme šťávu z limetky a mléko a šleháme, dokud se vše nespojí a nevznikne hladká poleva.


V případě, že si přejete polevu tekutější, přidávejte po lžících mléko.



DOKONČENÍ


Donuty namáčíme do polevy a necháme zaschnout na mřížce. 


Můžete dozdobit limetkovou kůrou nebo jedlými květy.


Recept si můžete vytisknout tady - PEČENÉ LIMETKOVÉ DONUTY S LIMETKOVOU POLEVOU.





BAKED LIME DONUTS WITH LIME MASCARPONE ICING


I think I've written on the blog several times that baked donuts are one of my favorites. However, it must be added that they have little in common with the fried ones. To prepare them, I use dough, from which I make cupcakes or bundt cakes and which must be a little thicker. At the recipe you will also find a few tips on how to bake the perfect donuts.


This time I served them with a refreshing mascarpone cream icing with lime. I really like citrus combinations and I think they are great for spring or summer. In addition, if you serve them to the table, they will get their attention. It is a slightly different type of dessert, which is cute due to its shape


And finally, a few tips for the perfect baked donut:

* A well-greased and dumped donut tin is the basis

* The dough should be rather thicker so that you can use a decorating bag

* Always fill the mold to 2/3 so that the middle hole is not filled, and the dough does not overflow

* After baking, let it cool completely so that the icing does not soak into the dough



INGREDIENTS

(12 - 20 donuts, depends on the size of the tin)


DONUTS


200 g of granulated sugar

125 g room temperature butter

2 eggs

150 g all-purpose flour

50 g of corn starch

½ tsp of vanilla extract

200 ml whipping cream

zest and juice of 1 lime 

1 tsp baking powder

pinch of salt


butter or oil to grease the mold

flour for the mold



LIME MASCARPONE ICING


100 g mascarpone or cream cheese

120 g powdered sugar

4-5 tbsp milk

juice from ½ lime

1 tsp matcha powder (for green color)



INSTRUCTIONS



DONUTS


Preheat the oven to 180°C. Grease and flour a Bundt cake tin.


Whisk butter and sugar in a big bowl until fluffy and light with vanilla extract – whisk for a few minutes to give the butter a light and fluffy color. Add the eggs, one at a time, continuously whisking.  Also add the zest and juice of the limes. 


In a separate bowl, mix flour, cornstarch, baking powder and salt.


Gradually add cream to the butter mixture alternately with the dry mixture. Stir until you have a thicker dough. Fill the dough into a pastry bag and fill the individual donuts with it by 2/3. Bake for 15-20 minutes until the edges are golden. Take out of the oven, let cool and tilt.



ICING


Whisk cream cheese/mascarpone until smooth and creamy. Mix in the powdered sugar and matcha powder in 3-4 turns, continuously whisking. Add milk 1 tbsp at a time. 


Add lime juice and milk 1 tbsp at a time. Whisk until everything comes together and a smooth icing is formed.


If you want a frosting icing more liquid add milk 1 tbsp at a time. 



COMPLETION


Dip the donuts in the icing and let them dry on the grid. 


You can decorate with lime peel or edible flowers. 


 You can print the recipe here - BAKED LIME DONUTS WITH LIME MASCARPONE ICING