Slyšeli jste už někdy o fazolkách adzuki? Jsou to malé fialové sestřenky fazolek mungo a používají se ve své domovině hlavně na sladký způsob. Vyrábí se z nich zmrzliny, náplně do rýžových knedlíčků a buchty. Jindy například právě dnešní rajčatová polévka, kterou jsem si hodně upravila. Pustila jsem uzdu fantazii a poevropštila si polévku o parmazán. Snad vám bude chutnat stejně jako nám!
- 400 g nakrájených zralých rajčat/ rajčat z plechovky
- 100 g fazolek adzuki
- 2 lžíce třtinového cukru
- 3/4 lžičky soli
- špetka drceného pepře
- 1 větší cibule
- 1 stroužek česneku
- špetka muškátového oříšku
- špetka drceného kmínu
- 1/2 lžičky drcených lístků oregana (lépe čerstvého)
- 70 g nastrouhaného parmazánu
- čerstvé lístky bazalky/ bazalkové pesto
- 1 lžíce rostlinného oleje
- pečivo k polévce
Fazolky si dáme do misky s vodou máčet minimálně na 12 hodin, poté promyjeme a vodu slijeme. Na jemno nakrájenou cibulku a česnek osmahneme na lžíci oleje ve větším hrnci. Přidáme fazolky a 300 ml vody a necháme 25 minut vařit.
Následně slijeme opatrně přebytečnou vodu (hladinu ponecháme zhruba 1 cm nad úrovní fazolek) a přidáme rajčata. Necháme vařit za občasného míchání dalších minimálně 10 minut.
Nyní můžeme vylovit pár fazolek na ozdobu, zbytek tyčovým mixérem rozmělníme dohladka. Pokud je polévka příliš hustá, přilijeme vodu, vývar, smetanu či trochu červeného vína (podle preferencí a aktuálních možností). Ochutíme solí, pepřem, bylinkami a stále ještě na plotně dosladíme cukrem.
V poslední fázi přidáme do horké polévky nastrouhaný parmazán. Pokud se nám zdá být polévka stále příliš kyselá, dosladíme cukrem, pokud nám kyselost schází, zvýrazníme ji jablečným octem.
Servírujeme s bazalkovým pestem (či lístky čerstvé bazalky), nastrouhaným parmazánem, fazolkami a celozrnným pečivem. Přeji dobrou chuť. 🙂
O recept na polévku jste se mě ptali zejména na Instagramu. Doufám, že se bude hodit a dejte mi vědět, jak vám chutnala!
Mějte se krásně a buďte k ostatním přívětiví,
Vaše Štěpánka ?
Mohlo by Vás také zaujmout:
Polévka z červené čočky
Rajčatová polévka TOP
Dýňová polévka
Studentův slaný koláč
Květákové karbanátky