... za těch x let praxe se mi stále nedařilo je udělat tenké, srolovatelné a vláčné ...
... to jsem zvládla až teď, ve skoro ...sáti letech díky skvělému návodu zde a taky proto, že jsem vychytala poměr těsta a pánvičky ...
Ingredience
500 ml mléka
2 vejce
180 g hladké mouky
špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu (nemusí být)
Postup
Vajíčka rozšleháme v mléce, přidáme mouku, sůl a vanilku a metličkou vymícháme hladké těsto bez hrudek. Ještě lépe to půjde tyčovým mixérem, těsto bude krásně hladké a nadýchané. Necháme ho 20 minut odpočinout, v mouce se aktivuje lepek a s těstem se bude lépe pracovat (palačinky se během smažení nebudou trhat a budou vláčnější).
Rozpálíme si nepřilnavou pánev, ideálně přímo určenou na palačinky, a potřeme ji kapkou oleje nebo másla. Nalijeme na ni naběračku těsta (moje má 100 ml) a rychlým krouživým pohybem ho rozlijeme po celé pánvi. Jakmile těsto na povrchu zpevní a zmatní (jakoby zaschne), bublinky v těstě popraskají a okraje se začnou lehce odchlipovat, palačinku opatrně obrátíme. Z druhé strany ji smažíme už jen krátce, aby palačinka zůstala jen lehce zlatavá.
Stejně postupujeme i s dalšími palačinkami. Kvalitní pánev už olejem/máslem potírat nemusíme, nebo jen po každé druhé či třetí palačince. Palačinky skládáme na sebe, tím ještě zvláční.
... vanilkový extrakt jsem nedávala, i tak jsou výborné. V této době, kdy stále nevím co vařit jsme je měli už třikrát. Buď s tvarohem a rozinkami, nebo jahodovou marmeládou ...
... přeji hezké dny ...
Danka