Přiznám se, že nejdřív jsem se palačinkového dortu trochu bála, ale třeba oproti klasickému je to absolutně jednoduchá záležitost. Vymícháte těsto z mléka, mouky a vajíček, pak usmažíte hromadu palačinek (ok, tohle je dost nudná činnost, přiznávám), jednu po druhé potřete krémem a vyskládáte na sebe, ozdobíte, necháte pár hodin odpočinout a můžete podávat.
Skvělé na něm také je, že nemusíte řešit žádné zarovnávání upečeného korpusu a prokrajování na stejně velké pláty, žádné čachrování s náplní, aby vám rovnoměrně vyšla mezi jednotlivá patra a ještě zbyla na potažení celého dortu, žádné složité uhlazování krému...
Prostě skládáte jednotlivé palačinky na sebe a dáváte mezi ně tolik krému, kolik se vám chce, a když dojde, plácnete nahoru poslední palačinku a je to. Takhle jsem to třeba dělala já. Dávala jsem mezi jednotlivé palačinky zhruba lžíci krému, protože jsem chtěla vyšší dort, hodně palačinek a tenkých vrstev na řezu, a to se mi myslím povedlo.
Je tedy na vás, jestli náplně dáte místo jedné vrchovaté lžíce třeba dvě nebo tři, jen počítejte s tím, že v tom případě budete mít dort nižší (leda byste si toho krému ušlehali o něco víc).
Stejně tak si můžete ulehčit práci a použít na dozdobení celého dortu krém, kterým je naplněný, stačí si nechat několik lžic bokem. Nebo ho můžete jen poprášit kakaem/cukrem moučka, polít rozpuštěnou čokoládou či zasypat čerstvým ovocem...
Ingredience
(27 palačinek, průměr 25 cm)
1,5 l mléka6 vajec
540 g hladké mouky
špetka soli
2 lžičky vanilkového extraktu
Náplň
400 ml smetany ke šlehání
200 g hořké čokolády (já jsem použila čokoládu na vaření 55 %)
500 g mascarpone
2 lžíce cukru moučka (nebo podle chuti)
1 lžička vanilkového extraktu
Krém na ozdobení*
200 ml smetany ke šlehání
60 g hořké čokolády
(případně cukr moučka)
*můžete klidně vynechat, v tom případě si nechte bokem část náplně na finální dozdobení celého dortu nebo ho ozdobte čokoládovou polevou, kakaem, cukrem moučka, ovocem atd.
Postup
Palačinky
Vajíčka rozšleháme v mléce, přidáme mouku, sůl a vanilku a metličkou vymícháme hladké těsto bez hrudek. Ještě lépe to půjde tyčovým mixérem/ve smoothie mixéru, těsto bude krásně hladké a nadýchané. Necháme ho 20 minut odpočinout, v mouce se aktivuje lepek a s těstem se bude lépe pracovat (palačinky se během smažení nebudou trhat a budou vláčnější).
Rozpálíme si nepřilnavou pánev, ideálně přímo určenou na palačinky, a potřeme ji kapkou oleje nebo másla. Nalijeme na ni naběračku těsta (moje má 100 ml) a rychlým krouživým pohybem ho rozlijeme po celé pánvi. Jakmile těsto na povrchu zpevní a zmatní (jakoby zaschne), bublinky v těstě popraskají a okraje se začnou lehce odchlipovat, palačinku opatrně obrátíme. Z druhé strany ji smažíme už jen krátce, aby palačinka zůstala jen lehce zlatavá.
Stejně postupujeme i s dalšími palačinkami. Kvalitní pánev už olejem/máslem potírat nemusíme, nebo jen po každé druhé či třetí palačince. Palačinky skládáme na sebe, tím ještě zvláční. (Já jsem je rozdělila na tři talíře, aby dříve vychladly).
Náplň
V rendlíku nebo v mikrovlnce ohřejeme 200 ml smetany téměř k bodu varu, přelijeme jí čokoládu nalámanou na kousky, necháme chvíli stát a poté vymícháme hladký krém. Necháme vychladit.
Do mísy od robotu s drátěnou metlou dáme smetanu s rozpuštěnou čokoládou, mascarpone, cukr a vanilku, lehce prošleháme. Postupně přiléváme zbylou smetanu a šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon a rychle vyšleháme tužší krém. Šleháme max. 1-2 minuty, aby se krém nepřešlehal a nezřídnul.
Krém na ozdobení
Podobně si nachystáme i krém na finalní ozdobení, tzv. pařížskou šlehačku. V rendlíku nebo v mikrovlnce ohřejeme 200 ml smetany téměř k bodu varu, přelijeme jí čokoládu nalámanou na kousky, necháme chvíli stát a poté vymícháme hladký krém. Necháme vychladit a vyšleháme na tuhý krém.
Sestavení dortu
Na rovný talíř nebo dortovou podložku mázneme trochu krému a urovnáme první palačinku, dort nebude po podložce klouzat. Potřeme ji vrchovatou lžící krému a položíme na ní další palačinku. Opakujeme do spotřebování všech palačinek nebo krému. Poslední palačinku ozdobíme pařížskou šlehačkou, kterou navrch nastříkáme cukrářským sáčkem se zdobící špičkou. Dort necháme několik hodin vychladit v ledničce, krém ztuhne a dort se bude lépe krájet.