Blíží se Den dětí, tak co takhle pár tipů na dobroty, které dětem jistě udělají radost? Tyhle špízy se hodí i na dětskou oslavu (jen pozor na ostré špejle), nebo si jimi můžete zpestřit víkendovou snídani. Radost jistě udělají i dospělým (alespoň já to tak mám, hihi). Navíc je příprava úplně jednoduchá, stačí upéct palačinky, potřít je oblíbenou náplní, zarolovat a spolu s ovocem napíchat na špejle.


Ingredience

(cca 9 palačinek)

500 ml mléka
2 vejce
180 g hladké mouky
špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu (nemusí být)

oblíbená čokoládová pomazánka, oříškový krém nebo marmeláda
borůvky, jahody, maliny...

zakysaná smetana/bílý jogurt k podávání


Postup
 

Vajíčka rozšleháme v mléce, přidáme mouku, sůl a vanilku a metličkou vymícháme hladké těsto bez hrudek. Ještě lépe to půjde tyčovým mixérem, těsto bude krásně hladké a nadýchané. Necháme ho 20 minut odpočinout, v mouce se aktivuje lepek a s těstem se bude lépe pracovat (palačinky se během smažení nebudou trhat a budou vláčnější).

Rozpálíme si nepřilnavou pánev, ideálně přímo určenou na palačinky, a potřeme ji kapkou oleje nebo másla. Nalijeme na ni naběračku těsta (moje má 100 ml) a rychlým krouživým pohybem ho rozlijeme po celé pánvi. Jakmile těsto na povrchu zpevní a zmatní (jakoby zaschne), bublinky v těstě popraskají a okraje se začnou lehce odchlipovat, palačinku opatrně obrátíme. Z druhé strany ji smažíme už jen krátce, aby palačinka zůstala jen lehce zlatavá.

Stejně postupujeme i s dalšími palačinkami. Kvalitní pánev už olejem/máslem potírat nemusíme, nebo jen po každé druhé či třetí palačince. Palačinky skládáme na sebe, tím ještě zvláční. 

Palačinku potřeme čokoládovou pomazánkou (krémem, marmeládou...), zarolujeme a opatrně nakrájíme na kolečka.

Tip: Palačinky můžete dát i dvě, kolečka nebudou tak malá. Namažte jednu tenkou vrstvou pomazánky, na ni přitiskněte druhou, opět namažte a zarolujte.

Na dřevěné špejle střídavě napichujeme ovoce a palačinková kolečka. Podávat můžeme třeba se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.