Sušenkový recept trochu jinak. Tento nápad mi ležel v hlavě už dlouho a když jsem objevila v obchodě krásné jahody, nešlo odolat. K tomuto receptu jsem využila těsto na oblíbené ovesné sušenky a vytvořila jsem tak trochu (nejen) snídaňovou verzi. 



Výsledkem jsou křupavé tartaletky. Ty jsem doplnila tvarohovým krémem slazeným medem. Místo medu můžete využít javorový sirup nebo moučkový cukr. Zatím jsem vyzkoušela tartaletky jen s jahodami, ale myslím, že jsou skvělou variantou snídaně v jakoukoli roční dobu a už se těším, až použiju čerstvé ovoce ze zahrádky.



OVESNÉ TARTALETKY S TVAROHOVÝM KRÉMEM A JAHODAMI



INGREDIENCE



TARTALETKY


(6 – 8 tartaletek podle průměru formiček)



200 g jemně mletých ovesných vloček

300 g hladké mouky

120 g jemně mletého třtinového cukru

200 g másla pokojové teploty

1 lžíce studené vody

špetka soli

1/2 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene

2 vejce




TVAROHOVÝ KRÉM


250 g šlehaného tvarohu

150 g řeckého nebo smetanového jogurtu

2 lžíce tekutého medu nebo javorového sirupu

1 lžička vanilkové pasty



JAHODY S MÁSLEM


200 g jahod

1 lžíce másla


100 g čerstvých jahod




POSTUP



TARTALETKY



1. Nejprve si upečeme korpusy tartaletek.


2. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Připravíme si 2 plechy a vyložíme je pečicím papírem.


3. Jemně mleté vločky smícháme s moukou, cukrem, solí, práškem do pečiva.


4. Přidáme máslo a vejce. Hněteme, dokud nevznikne kompaktní hmota. Pokud se suroviny nechtějí spojit, můžeme přidat ještě lžíci studené vody.


5. Z těsta vytvoříme váleček, ze kterého odkrajujeme stejně velké kousky. Uhněteme kuličky, které vmačkáme do forem na tartaletky, dno uhladíme a okraje pevně vymačkáme. Pokud jsou formičky nepřilnavé, stačí vymazat máslem. V opačném případě vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Také doporučuji použít formičky s odnímatelným dnem.


6. Pečeme 15 – 20 minut, dokud nezačnou okraje zlátnout.


7. Necháme trochu vychladnout, vyklopíme a necháme zcela vychladnout.



KRÉM


1. Na krém si vyšleháme tvaroh s řeckým jogurtem, medem a vanilkovou pastou.


2. Jedná se krém pro okamžité použití, proto jej doporučuji skladovat 1 den v lednici, pokud jej všechen nespotřebujete do tartaletek.



JAHODY S MÁSLEM


1. Jahody omyjeme, nakrájíme na kousky.


2. Máslo rozpustíme na pánvičce, přidáme jahody a trochu povaříme, jen aby jahody pustily trochu šťávy.


3. Odstavíme.


4. Zbytek jahod nakrájíme.



DOKONČENÍ


1. Tartaletky naplníme tvarohovým krémem.


2. Poklademe jahodami s máslem a doplníme čerstvými jahodami.



Recept si můžete vytisknout zde.





OAT TARTALETS WITH CREAM CHEESE AND STRAWBERRIES


Cookie recipe in a little different way. This idea has been in my head for a long time and when I discovered beautiful strawberries in the store, I couldn't resist. For this recipe, I used the dough for my favorite oatmeal cookies and created a bit of (not only) a breakfast version.


The result is crispy tartlets. I supplemented them with cottage cheese cream sweetened with honey. Instead of honey, you can use maple syrup or powdered sugar. So far I've only tried strawberry tartlets, but I think they're a great breakfast option at any time of the year and I'm looking forward to using fresh fruit from the garden.



INGREDIENTS



TARTLETS


(make 6 – 8 tartlets based on the diameter)


200 g of finely ground oatmeal

300 g plain flour

120 g finely ground cane sugar

200 g butter at room temperature

1 tablespoon of cold water

pinch of salt

1/2 teaspoon of baking powder

2 eggs



QUARK CHEESE CREAM



250 g whipped quark cheese

150 g Greek or cream yogurt

2 tablespoons liquid honey or maple syrup

1 teaspoon of vanilla paste



STRAWBERRIES WITH BUTTER


200 g strawberries

1 tablespoons butter


100 g fresh strawberries




INSTRUCTIONS



TARTALETS


1. First, we bake the tartlets.


2. Preheat the oven to 180 °C. Prepare 2 baking sheets and line them with baking paper.


3. Mix the finely ground flakes with flour, sugar, salt and baking powder.


4. Add butter and eggs. Mix until a compact mass is formed. If the ingredients do not want to combine, add a spoonful of cold water.


5. Make a roll from the dough and cut pieces of the same size. Knead the balls, press them into tartlet molds, smooth the bottom and squeeze the edges firmly. If the molds are non-stick, just brush them with butter. Otherwise, brush with butter and sprinkle with flour. I also recommend using molds with a removable bottom.


6. Bake for 15-20 minutes until the edges start to turn golden.


7. Let it cool a little, turn it out and let it cool completely.



CREAM



1. For the cream, whip the quark cheese with Greek yogurt, honey and vanilla paste.


2. This is a cream for immediate use, so I recommend storing it in the fridge for 1 day, unless you use it all in the tartlets.



STRAWBERRIES WITH BUTTER



1. Wash the strawberries, cut them into pieces.


2. Melt the butter in a saucepan, add the strawberries and cook a little, just so that the strawberries release some juice.


3. Remove.


Chop the rest of the strawberries.



COMPLETION


1. Fill the tartlets with cheese cream.


2. Top with strawberries with butter and with fresh strawberries.


You can print the recipe here.