Jestli náhodou sledujete moje (velmi zřídka postované) Insta stories, tyhle palačinky už jste tam viděli. Tři týdny mi trvalo, než jsem si našla čas sepsat recept sem na blog. Čti: než jsem večer vydržela být vzhůru déle než dítě, které mě k počítači přes den sednout nenechá. Ale zpátky k receptu, chtěla jsem vyzkoušet něco nového, tak jsem tehdy do těsta přidala i jemně mleté vločky a překvapivě tahle varianta zachutnala i vybíravým členům rodiny. A protože jsem měla pocit, že by si ovesné palačinky zasloužily něco lepšího než marmeládu nebo nutellu, přidala jsem plátky jablek dušených ve skořici a smetanovém karamelu. Přiznám se ovšem, že pokaždé si se snídaní takhle nehraju, takže jestli zítra ráno budete hledět na fotku těhle palačinek a u toho smutně kousat do chleba se sýrem, nebudete v tom rozhodně sami.
PS: Když nad tím přemýšlím, snažím se sice snídat aspoň trochu rozmanitě, v týdnu střídám pečivo, různé sýry, vajíčka, občas pomazánka, k tomu různá zelenina, někdy jogurt s domácí granolou, o víkendu vafle, palačinky, stejně je to prostě pár věcí, co se točí dokola. Hrozně se mi přitom líbí snídaně, co někteří postují na Instagramu – tousty s avokádem, kozím sýrem a rukolou, smoothie misky s exotickým ovocem, tapioka pudinky s kokosovým mlékem, vejce Benedikt na ještě teplém bagelu… ALE… i když bych překonala lenost a ráno si přivstala a takovou snídani si nachystala, nedovedu si představit, že každý druhý den snídám avokádo, které je v běžném marketu drahé a tvrdé a obvykle spíš zplesniví, než dozraje, exotické ovoce buď není k sehnání vůbec, nebo ve stejném stavu jako avokádo, a stejně jako všechno předtím jmenované si i kokosové mléko kupuju spíš za odměnu a pečlivě rozvažuju kam s ním. Nemůžu si pomoct, ale když si spočítám, kolik mě pak taková snídaně bude stát, nemluvě o tom, že zrovna třeba avokádo, kozí sýr a rukolu u nás jím jenom já (každý máme prostě jiné chutě a k tomu náš chlapeček si zatím jede tu svoji jednu stejnou snídani každý den, holt asi je to jeho ranní jistota). Přitom mě takové snídaně poslední dobou strašně lákají. Říkám si, že se do toho budu muset víc opřít a začít si s tou snídaní (a celkově skladbou denního jídelníčku) víc hrát, i když to třeba nebude rovnou avotoast se ztraceným vejcem. A jak to máte se snídaní vy?
Ingredience
800 ml mléka
3 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
250 g polohrubé mouky
100 g jemně mletých ovesných vloček
sůl
6 lžic cukru krystal
2 lžíce vody
100 ml smetany ke šlehání
1 lžička mleté skořice
1 jablko, oloupané a nakrájené na tenké plátky
Postup
V míse lehce prošleháme mléko, vajíčka a vanilku. Přidáme mouku, vločky a sůl, umícháme hladké těsto. Na pánvi na kapce oleje či másla dozlatova smažíme tenké palačinky. Otáčíme, jakmile se okraj zpevní a na povrchu se objeví malé bublinky.
Tip: Těsto má tendenci houstnout, jak ovesné vločky postupně nasávají mléko. Pokud by zhoustlo příliš, přilijte trochu mléka.
Mezitím si nachystáme jablka v karamelu. Do hlubší pánve nasypeme cukr, zalijeme ho vodou, promícháme, aby se všechen namočil, a dáme vařit na střední plamen. Voda se bude postupně odpařovat a sirup karamelizovat. Jakmile začne zlátnout, ohřejeme si v mikrovlnce nebo na sporáku smetanu téměř k bodu varu. Hotový karamel (barvy zlatohnědé, pozor ať neztmavne příliš, zhořknul by) odstavíme ze sporáku a ihned do něj za stálého míchání metličkou vlijeme horkou smetanu. Směs nejdříve hodně vzkypí a bude bublat, opatrnost a chňapky jsou na místě, ale po chvilce míchání budeme mít krásně hladký krém. Pánev vrátíme na sporák, přidáme skořici a plátky jablek. Obalíme je v karamelu a necháme několik minut prohřívat, až jablko lehce změkne.
Ještě teplé palačinky přeložíme napůl a pak ještě jednou. Vzniklé trojúhelníčky vyskládáme na talíř, poklademe plátky jablek a přelijeme skořicovým karamelem. Podle chuti můžeme přidat i ořechy, výborně se hodí vlašáky nebo pekany.