Tenhle blog je trochu jako moje dítě a je pro mě neustálým procesem. Vymýšlet a vytvářet nové recepty je někdy poměrně vyčerpávající, a proto se ráda vracím ke starším receptům, které zde mám uložené. Ty většinou neměním, ale co měním jsou fotky. Jak se s postupem času vyvinuly moje fotky, cítím potřebu některé z nich nově přefotit. To je i případ těchto muffinů.




Před dvěma roky jsem si na zahradu pořídila jednu rostlinku ostružiníku, další rok se mu moc dobře nedařilo, ale tento rok se natolik rozrostl, že jsem tomu nemohla uvěřit. A tento týden jsem sklidila první úrodu. A vyšlo dokonce i na muffiny.





OSTRUŽINOVÉ MUFFINY S POSYPKOU

*na cca 13 větších muffinů
*hrnek o objemu 250 ml



INGREDIENCE

3 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva s vinným kamenem
1 vanilkový cukr
1 hrnek pískového cukru
2 vejce
3/4 hrnku oleje
1/4 lžičky vanilkového extraktu
200 g smetany ke šlehání
1/5 - 1 hrnek mléka
špetka soli

1 - 2 hrnky ostružin (nebo jakékoli jiné ovoce)



POSYPKA

4 lžíce moučkového cukru
4 lžíce hladké mouky
4 lžíce másla



POSTUP


Troubu si předehřejeme na 180°C. Ostružiny omyjeme.


Do jedné mísy prosejeme mouku, přidáme cukry, prášek do pečiva a sůl. Promícháme sypké ingredience. Postupně pak začínáme přidávat olej, vejce, extrakt, smetanu a nakonec přiléváme postupně mléko. Těsto by mělo nemělo být úplně řídké, ale spíš hustší. 


Do formy na muffiny si nachystáme papírové košíčky a rozdělíme rovnoměrně těsto. Poklademe ostružinami a nakonec posypeme posypkou, na kterou si smícháme cukr, mouku a máslo. 


Dáme do trouby a pečeme cca 35 - 40 minut, dokud povrch nezačne zlátnout. Vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.















A tady původní text a také několik původních fotek před přefocením :-).



Minulý víkend jsme strávili na oslavě narozenin narozenin. Pohoštění bylo luxusní, dostali jsme spousty jídla, pití a taky skvělý švestkový koláč ke kávě. Když jsem se rozplývala nad každým soustem koláče, došlo mi, že jsem fakt, ale fakt dlouho neupekla nic, co by připomínalo bublaninu. Jasně, že jsem tenhle nedostatek musela hned napravit. Zbylo mi ještě pár ostružin, jenže na celý koláč by nevyšlo. Nevím, jak to máte vy, ale já když peču bublaninu nebo koláč s posypkou, vrstva ovoce musí být pořádně vysoká a souvislá. Někdy mi přijde, že je tam snad víc ovoce, než těsta. Hmm, tak co s tím. Ale protože jsem holka šikovná :-), upekla jsem muffiny a do nich rozdělila ostružiny. Navíc kromě ostružin voní ještě po vanilce, ... ale co je hlavní po létě a letních slunečných dnech.