Když už jsem vám naservírovala dva dorty za sebou, tak přidám ještě jeden, snad se na mě nebudete zlobit. V dubnu i květnu se nám doma sešlo pár narozenin a jiných příležitostí, kdy se dort hodí (i když… popravdě řečeno… kdy se nehodí?!), a já je prostě peču moc ráda. A když mám volnou ruku, co se týče příchutí a zdobení, to úplně jásám. Někdo si na internetu prohlíží šaty/boty/kabelky, sleduje oblíbené herce a zpěváky, já si prohlížím videa od cukrářů a ukládám obrázky dortů. Na Instagramu už mi nevyskakuje nic jiného. Poslední dobou jsem nosila v hlavě právě Oreo dort. Jak asi může chutnat dort plný sušenek? A co je to vůbec za nápad přidat do krému podrcené sušenky? Abych to zkrátila – ono to vážně funguje a chutná skvěle. Přiznám se, že v korpusu jsem je na chuti téměř nepoznala a příště bych je klidně vynechala, ale Oreo krém byl přímo famózní.

Dortík je tentokrát menší, upečený ve formě o průměru 15 cm. Zato poměrně vysoký, má cca 13 cm (16 cm i se zdobením) a váží skoro 2 kila. Upéct ho můžete i ve větší formě, v tom případě zdvojnásobte množství ingrediencí, jinak počítejte s nižším korpusem.

Tipy „jak na dort“ (upečení korpusu a sestavení dortu) najdete tady.

Korpus

(forma o průměru 15 cm, 8-12 porcí)

  • 250 g hladké mouky
  • 10 ks Oreo sušenek, nahrubo podrcených
  • 150 g cukru krystal
  • 50 g kvalitního kakaa na vaření1
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 2 vejce
  • 250 ml podmáslí*
  • 60 ml oleje
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 180 ml horké kávy (1-2 lžičky instantní kávy rozpuštěné ve vroucí vodě)

*místo podmáslí můžete smíchat 250 ml mléka s 1 lžící citronové šťávy a nechat ho 10 minut odstát

Troubu předehřejeme na 170 °C a nachystáme si rychlovarnou konvici, abychom měli včas připravenou horkou vodu – příprava těsta totiž zabere jen malou chvíli.

Ve velké míse smícháme všechny sypké suroviny včetně sušenek, v menší misce metličkou lehce prošleháme vajíčka s podmáslím, olejem a vanilkou. Nalijeme je do velké mísy a smícháme, stačí krátce, jen aby se ingredience lehce promísily. Poté vlijeme horkou kávu a tentokrát pořádně promícháme, dokud se vše nespojí.

Otevírací kulatou formu lehce vymažeme máslem a poté dno i boky vyložíme pečícím papírem, díky máslu k formě lépe přilne. Nalijeme do ní polovinu těsta a dáme péct asi na 35-40 minut. Těsto během pečení lehce vyběhne. Zda je upečeno, testujeme špejlí, kterou zapíchneme doprostřed korpusu. Když na ní ulpí pouze jeden, dva vlhké drobečky, je hotovo. Korpus necháme asi 10 minut chladnout ve formě, poté samotný na drátěné podložce. Upečeme druhý korpus.

Tip: Ideální je, pokud máte dvě formy a pečete oba korpusy zaráz. Můžete ho zkusit upéct i v jedné formě najednou, v tom případě ji vyložte pečícím papírem tak, aby asi o 5 centimetrů přesahoval okraj formy, a počítejte s delší dobou pečení (vyzkoušeno to ale nemám).

Krém

  • 250 g mascarpone
  • 200 g čerstvého smetanového sýra (Philadelphia, Goldessa, Caval…)
  • 80 g cukru moučka
  • 10 ks Oreo sušenek, najemno nadrcených
  • 200 ml smetany na šlehání

Na krém dáme do mixéru mascarpone, sýr, cukr a sušenky, lehce prošleháme. Přidáme smetanu a šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon téměř na maximum a rychle vyšleháme tuhý krém. Šleháme max. dvě minuty, aby se krém nepřešlehal a nezdrcnul.

Z mísy s krémem si odebereme zhruba 3 vrchovaté lžíce na závěrečné zdobení.

Poleva

  • 60 g kvalitní čokolády (používám 52% z Lidlu)
  • 35 g másla

V rendlíku na mírném plameni rozpustíme máslo s nalámanou čokoládou a dohladka rozmícháme. Necháme vychladit na pokojovou teplotu, ideálně 30 °C. Čokoláda o této teplotě krásně stéká po bocích dortu a zároveň nehrozí, že by rozpustila krém.

Sestavení dortu

Oba korpusy seřízneme dorovna a jedenkrát prořízneme, dostaneme tak 4 pláty. Spodní plát korpusu potřeme 1/4 krému, rozetřeme ho až přes okraj. Přiklopíme druhým plátem, lehce ho přitiskneme a srovnáme, aby byl dort hezky rovný. Opět potřeme 1/4 krému. Nakonec přiklopíme třetí plát a poslední čtvrtinou dortu potřeme vrch a boky dortu. Necháme ho půl hodiny vychladit v ledničce a krém ještě jednou uhladíme stěrkou.

Tip: Pokud stěrku přiložíte k boku dortu, jednou rukou přidržíte a zároveň budete dortem otáčet (samozřejmě musí stát na otočném podnosu), půjde to takřka samo a stáhnutím přebytečného krému docílíte „nahatého“ vzhledu (tzv. naked nebo semi-naked cake).

Poté na dort nalijeme čokoládovou polevu. Čokoládu nejdříve nalijeme po obvodu dortu (třeba lžičkou nebo z malé konvičky), abychom vytvořili stékající kapky, zbytek nalijeme doprostřed a dohladka rozetřeme.

Nakonec dort podle fantazie dozdobíme. Já jsem použila krém, který jsem si odložila stranou, a tři rozpůlené Oreo sušenky. Krém jsem nastříkala řezanou cukrářskou špičkou (Wilton 6B).Inspirace: www.livforcake.com