Zřejmě nikdy nepeču ořechové rohlíčky tak často jako na podzim a v zimě. Mívali jsme vždy spoustu ořechů u babičky na zahradě a tak je bylo nutné zpracovat. Něco se nechalo na Vánoce do cukroví, ale ze zbytku jsme pekli buchty. Podzimní období mám tak spjaté s ořechovými buchtami a koláči.
Tyto ořechové rohlíčky patří k našim oblíbeným. Jsou bez kynutí, po upečení křupavé. A stejně jako jsou rychle upečené, tak stejně rychle zmizí. Někdy nestačí ani pořádně vychladnout.
Kromě klasických ořechů můžete použít pekanové nebo lískové ořechy, ale také tvaroh nebo povidla. Těsto je chuťově neutrální, takže budou skvělé s každou náplní.
OŘECHOVÉ ROHLÍČKY
INGREDIENCE
Cca 20–24 ks (podle velikosti) TĚSTO- 400 g hladké mouky
- 150 g zakysané smetany
- 250 g másla pokojové teploty
- špetka soli
- 300 g mletých ořechů (vlašských, pekanových, lískových podle chuti)
- 130 g moučkového cukru
- 4 lžíce mléka
- 2 lžíce rumu
- 1 vejce
POSTUP
- Nejprve zpracujeme těsto – smícháme hladkou mouku, zakysanou smetanu, máslo pokojové teploty a špetku soli. Vypracujeme hladké těsto, které vytvarujeme do bochánku, zabalíme do potravinářské fólie a necháme 1-2 hodiny odpočívat v lednici.
- Mezitím si připravíme ořechovou náplň. Do kastrůlku nalijeme mléko a rum a na středním ohni zahříváme. Jakmile je směs vlažná, přidáme mleté ořechy a moučkový cukr a za stálého míchání krátce svaříme (cca 2 minuty). Necháme vychladnout.
- Troubu předehřejeme na 180°C.
- Těsto následně rozdělíme na dva díly a z každého vyválíme na pomoučeném vále kruh. Kruh rozkrájíme na 8 trojúhelníčků. Do širší části dáme pomocí lžičky náplň (můžeme ji vytvarovat do válečku) a zarolujeme do rohlíčku. Rohlíčky vytvarujeme do podkovy a přendáme na plech vyložený pečicím papírem.
- Na plechu potřeme rozšlehaným vejcem.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 25 minut (podle velikosti rohlíčků – pokud budou větší, je nutné dobu pečení prodloužit).
- Vyndáme z trouby, pocukrujeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.