Musím se přiznat, že i když obrácené verze ovocných koláčů patří k mým oblíbeným, cesta k této pomerančové (a obecně citrusové) verzi trvala delší dobu a několik pokusů. Vždy jsem ztroskotala na propečenosti pomerančů, kdy kůra zůstávala tvrdá a hutná. V několika posledních pokusech jsem již byla spokojená, a proto s Vámi můžu konečně sdílet i tento nový recept.
Pár tipů, aby vám koláč vyšel na první pokus:
- Bramborový škrob používám, abych dodala těstu více křehkosti
- Použijte pomerančovou kůru i do těsta, dodá trochu příjemné hořkosti
- Pomeranče nakrájejte na opravdu tenčí plátky, aby se dobře propekly a kůra získala nádech kandování – díky tomu se bude koláč i dobře krájet
- Nakrájené plátky nevrstvěte, nepropečou se a koláč nenakrájíte
OBRÁCENÝ POMERANČOVÝ KOLÁČ
INGREDIENCE
- 200 g másla pokojové teploty
- 200 g pískového cukru
- 100 g bramborového škrobu
- 100 g hladké mouky
- 3 vejce
- šťáva z 1 pomeranče
- kůra z 1 pomeranče
- ½ lžíce vanilkového extraktu
- 2 lžíce prášku do pečiva
- ½ lžičky kardamomu (lze vynechat)
- 2 pomeranče (dle velikosti)
- máslo a mouka na vymazání a vysypání formy
- moučkový cukr na posypání
POSTUP
- Troubu předehřejeme na 180°C.
- Dortovou formu nebo formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme moukou. Dno formy vyložíme pečicím papírem.
- Povolené máslo vyšleháme s cukrem do světlé barvy a nadýchané konzistence. Vmícháme bramborový škrob.
- Vmícháme postupně vejce, přidáme pomerančovou šťávu, kůru, kardamom a vanilkový extrakt.
- Ve druhé míse smícháme mouku s práškem do pečiva a vmícháme do těsta. Už nešleháme.
- Pomeranče omyjeme a očistíme. Nakrájíme na kolečka a vyložíme dno formy. Doporučuju krájet tenčí kolečka, aby se při pečení pomeranče dobře propekly a kůra získala kandovanou konzistenci.
- Na takto rozložené pomeranče vlijeme těsto a rovnoměrně urovnáme. Vložíme do trouby a pečeme 35 – 40 minut, dokud povrch nezíská zlatavou barvu. Propečení vyzkoušíme špejlí – pokud na špejli nezůstává těsto, je koláč hotový.
- Vyndáme z trouby, necháme 10 minut vychladnout. Opatrně obrátíme, vyklopíme a odstraníme pečicí papír. Necháme zcela vychladnout. Nakonec můžeme poprášit moučkovým cukrem.
- Můžete podávat se zmrzlinou nebo zakysanou smetanou.