Každá hospodyňka to zná. Při pečení vánoční cukroví zbývá velké množství vaječných bílků a pokud děláte i vaječný koňak, máte bílků opravdu velké množství. Občas je těžké pro ně najít uplatnění, ale v žádném případě je nevyhazujte. Poradíme vám, jak je nejlépe využijete.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Jak využít zbylé bílky?
Pokud nebudete zpracovávat bílky hned, vydrží vám při správném skladování několik dní v lednici. Uchovávejte je v uzavřené sklenici a popište si, kolik bílků obsahuje. Když máte bílků opravdu hodně a víte, že je všechny nezpracujete přichází na řadu mrazák. V mrazáku bílky vydrží půl roku, někteří dokonce tvrdí, že i rok. Bílky můžete skladovat jednotlivě a nebo po větším množství. Nalijte bílky do vhodné nádoby, kterou můžete dobře uzavřít a uložit do mrazáku. Můžete také použít tvořítka na led, do každého otvoru nalijte bílek, pokud se nevejde, rozdělte ho do dvou otvorů. Dejte do mrazáku a až bílek zmrzne přendejte ho do krabičky, nebo pytlíku uzavíratelného na zip. Nezapomeňte nádobu popsat, ať víte, kolik v ní bílků máte a připište i datum, kdy jste bílky zamrazili.
Až budete potřebovat bílky použít, vyndejte je den předem z mrazáku a dejte je povolit do lednice. Takto uchované bílky vždy dobře tepelně upravte.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Sladké pečivo z bílků
Pusinky
Jaké použít ingredience
24 dkg cukru krupice
24 dkg cukru moučka
bílky cca 120 g (asi ze 4 vajec)
Pokud máte rádi kokos, můžete přidat pár lžiček strouhaného kokosu.
Postup:
Bílky s krupicovým cukrem ušlehejte nad párou do tuhého sněhu. Poté odstavte a vmíchejte moučkový cukr. Nandejte směs do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečícím papírem dělejte kopečky. Pokud nemáte cukrářský sáček, vystačíte si jen se lžící. Pusinky pečte asi hodinu při 100 °C.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Biskupský chlebíček – klasika která neomrzí
Ingredience:
70 g tuku na pečení (Hera)
7 bílků (cca 210 g)
180 g práškového cukru
180 g polohrubé mouky
½ prášku do pečiva
namočené rozinky
kandované ovoce
kousky čokolády
nasekané oříšky (nemusí být)
Postup:
Nejprve ušlehejte tuhý sníh z bílků, přidejte opatrně cukr. Vařečkou vmíchejte mouku s práškem do pečiva, namočené rozinky, pokrájené kandované ovoce, nahrubo nastrouhanou – nebo nasekanou čokoládu a nakonec vmíchejte po částech rozehřátý vychladlý tuk. Tuk přidávejte opatrně po částech, aby vám těsto nespadlo. Těsto vlijte do vymazaného a vysypaného srnčího hřbetu a v mírně vyhřáté troubě pečte při teplotě 160 °C asi 40 minut. Vychladlý chlebíček vyklopte a polijte čokoládovou polevou, nebo obalte v moučkovém cukru.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Domácí marshmallow
Tyto nadýchané bonbony milují hlavně děti. Pokud si troufnete na jejich domácí výrobu, pusťte se do toho.
Co budete k přípravě potřebovat:
2 sáčky (po17 g) práškové želatiny nebo 17 g plátkové želatiny (8 až 10 listů)
1/2 šálku (125 ml) + 1/3 šálku (80 ml) studené vody
1 šálek (200 g) cukru
1/3 šálku (100 g) světlého kukuřičného sirupu
4 velké bílky (1/2 šálku, 110 g), pokojové teploty
špetka soli
2 lžičky vanilkového extraktu nebo 1 lžička vanilkové pasty
Směs marshmallow
1/4 šálku (35 g) kukuřičného škrobu
3/4 šálku (105 g) moučkového cukru
Postup:
Do malé misky nasypte želatinu na 1/2 šálku (125 ml) studené vody, aby se rozpustila a změkla. Pokud používáte listovou želatinu, namočte listy do asi 2 šálků (500 ml) studené vody.
V hrnci rozpusťte cukr krupici ve studené vodě. Přiveďte k varu, ztlumte na nejnižší stupeň a vařte na sirup asi 15 minut – teplota sirupu by měla být 116°C. Kdo nemá teploměr, tak nevadí, cukr se musí “táhnout” – zhoustne. Do mísy elektrického šlehače vlijte bílky a šlehejte na nízké otáčky do pěny. Přidejte špetku soli. Šlehejte bílky, dokud nebudou husté a nadýchané.
Když sirup dosáhne 116 -118 °C , zatímco mixér běží na vysokou rychlost, pomalu nalijte horký sirup do bílků a nalévejte tak, aby sirup nespadl na metlu, protože část sirupu vystříkne a přilepí se na strany mísy. Přidejte želatinu a vanilkový extrakt a pokračujte ve šlehání po dobu 5 minut, dokud nebude směs úplně chladná, když se dotknete vnější strany mísy.
Plech vyložte pečícím papírem a rovnoměrně a úplně posypte štědrou vrstvou marshmallow směsi. (směs kukuřičného škrobu a moučkového cukru). Použijte sítko.
Ujistěte se, že tam nejsou absolutně žádná holá místa. Pomocí stěrky rozprostřete marshmallows ve vrstvě na pekáč. Vršek poprašte trochou směsi marshmallow.
Nechte zaschnout alespoň 4 hodiny, nejlépe přes noc, nezakryté. Pomocí vykrajovátka na pizzu nebo nůžek (také poprášených směsí marshmallow) nakrájejte marshmallow na kousky libovolné velikosti nebo tvaru, které chcete, a vhoďte je do směsi marshmallow. Důkladně protřepejte v drátěném sítku, abyste odstranili přebytečný prášek.
Skladování: Marshmallows lze vyrobit až jeden týden předem a skladovat je ve vzduchotěsné nádobě.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Kandované ořechy s cukrem a kořením – Tip na skvělý dárek
Na přípravu budete potřebovat:
1/3 šálku hnědého cukru
2/3 šálku bílého krystalového cukru
1 čajová lžička košer soli (můžete zvýšit o 1/2 lžičky, aby byla vyváženější sladká/slaná)
Velká špetka kajenského pepře (lze použít 1/4 lžičky pálivé uzené papriky)
1 lžička mleté skořice
50 dkg vlašských ořechů nebo půlky pekanových ořechů nebo celé loupané lískové ořechy
1 bílek, pokojové teploty
1 lžíce vody
Postup:
Předehřejte troubu na 250 stupňů. Smíchejte cukry, sůl, kajenský pepř a skořici, ujistěte se, že nejsou žádné hrudky; dejte stranou. Bílek a vodu ušlehejte do pěny, ale ne do tuha. Přidejte vlašské ořechy a míchejte, aby se rovnoměrně obalily. Posypte ořechy cukrovou směsí a míchejte, dokud nebudou rovnoměrně pokryty. Na plech vyložený pečicím papírem rozprostřete v jedné vrstvě slazené ořechy. Za občasného míchání pečte 30 minut. Vyjměte z trouby a oddělujte ořechy, jak vychladnou. Až úplně vychladnou, nasypte ořechy do mísy a rozeberte všechny, které se slepily.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bílky lze použít i jinak, nejen na sladké pečení
Potírání pečiva
Bílky můžete využít k vytvoření lesklé glazury na pečivu. Například na perníku, rohlících, burgerových bulkách a bagelech. Díky bílku budou lépe na pečivu držet semínka a pečivo bude chutnější.
Fitness omeleta z bílků
Omeleta i frittata nemusí být jen z celých vajec. Bílky jsou poměrně dietní potravina, proto se hodí do dietního jídelníčku. K bílkům můžete přidat špenát, rajčata, houbovou směs a čerstvé bylinky.
Základní ingredience:
2 bílky (cca 60 g)
lžíce čerstvých, nasekaných bylinek
1 lžička oleje
sůl a pepř na dochucení
Postup:
V misce prošlehejte metličkou bílky do pěny (pozor abyste nevyšlehali sníh). Stačí opravdu jen mírně prošlehat. Na rozehřátou pánev dejte lžičku oleje a přidejte bílky tak, aby byly po celé ploše pánve. Přidejte bylinky, nebo vámi jinou zvolenou ingredienci a počkejte až se omeleta propeče. Upečenou omeletu můžete naplnit čerstvým sýrem, nebo nízkotučným tvarohem.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Pomazánka ze zbylých bílků
Ingredience:
bílky ze 4 vajec (cca 120 g)
4 polévkové lžíce pomazánkového másla
1 ks čabajky nebo 100 g suchého salámu
1 menší cibule
2 kyselé okurky
hořčice
pepř, sůl a ocet
Postup:
Do hrnce dejte vařit litr vody se lžící soli a octa. Když začne voda vřít vmíchejte bílky. Postupujte tak jako byste vařili ztracené vejce. Snižte teplotu a vařte 4 minuty. Poté vejce sceďte a nechte vychladnout.
V misce si smíchejte pomazánkové máslo s čabajkou, nakrájenou cibulí a okurkou. Přidejte vychladlé, nakrájené bílky a lžičku hořčice. Dochuťte pepřem a solí. Můžete přidat nakrájené bylinky, nebo použít místo klasické cibule jarní cibulku.
Bílková majonéza
Na přípravu majonézy budete potřebovat:
1 bílek, 1/2 lžičky dijonské hořčice, 1 lžičku octa, 1/2 lžičky pepře, 100 ml olivového oleje a sůl na dochucení.
Postup je stejný, jako u klasické majonézy.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Domácí slupovací maska
Zbylé bílky nemusíte používat jen v kuchyni. Připravte si z nich skvělou slupovací masku, která vás zbaví nepříjemných černých teček. Bílky stahují póry, snižují pravděpodobnost vzniku černých teček a zpevňují pokožku.
Co budete potřebovat:
1 vaječný bílek
1 balíček papírových kapesníčků
čistý kosmetický štětec
V misce vyšlehejte vidličkou bílky do pěny. Důkladně si odličte obličej a čistým kosmetickým štětcem naneste vrstvu bílku na nos. Přikryjte papírovým kapesníčkem a na pokožce uhlaďte. Na kapesníček naneste další vrstvu bílku. Takto můžete pokrýt všechny partie obličeje, kde se vám tvoří černé tečky. Nechte působit přibližně 15 minut. Bílková pěna musí zaschnout. Jakmile pěna zaschne, můžete masku po částech slupovat.
Článek Nic nepřijde nazmar: Jak využít zbylé bílky? se nejdříve objevil na České návody.