Sezóna rajčat je v plném proudu, urodilo se vám jich tolik, že nevíte, co s nimi? Vyrobte si domácí kečup. Máme pro vás několik jednoduchých receptů.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Domácí kečup zvládne vyrobit každý
Rajčata jsou oblíbenou zeleninou, jsou chutná, plná šťávy, využívají se ve všech kuchyních na celém světě. Rajčata jsou bohatým zdrojem vitamínů a užitečných látek, které jsou pro náš organismus velmi důležité. Jedním z nich je antioxidant lykopen, kterému neškodí ani tepelná úprava. Naopak se ho během tepelné úpravy uvolňuje mnohem větší množství než při konzumaci čerstvého rajčete. Proto je výhodné vyrobit si domácí kečup.
Proč je domácí kečup lepší
Při výrobě domácího kečupu máte jistotu, že je vyroben z čerstvých a zdravých rajčat, také víte, co dalšího do kečupu přidáváte. V průmyslové výrobě se používají různé konzervanty, barviva a látky, které škodí lidskému zdraví jako například konzervant sorbátu draselného, glukózo-fruktózový sirup, různá zahušťovadla, modifikovaný kukuřičný škrob nebo extrakty koření.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Univerzální recept na kečup
Potřebné ingredience:
1,5 kg rajčat
200 g cibule
3 lžíce cukru
1,5 lžíce soli
150 ml octa
2 lžičky pálivé papriky
3 stroužky česneku
2 bobkové listy
Postup:
Rajčata omyjte a rozkrájejte je na malé kousky. Vložte je do hrnce a vařte do změknutí. Následně je přepasírujte přes síto, abyste se zbavili slupek. K pyré přidejte nakrájenou cibuli, česnek, cukr, pálivou papriku, bobkové listy a sůl. Posupně vmíchejte ocet a dejte směs opět povařit. Až všechny ingredience změknou, opět celý obsah přepasírujte, naplňte do čistých sklenic a sterilujte po dobu 30 minut při teplotě 80 °C. Po zavaření nechte kečup odpočinout dnem vzhůru a po vychladnutí skladujte v suchu a temnu.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Kečup s petrželkou
Potřebné ingredience:
1,5 kg rajčat
1 velká hrst nasekané petrželky
Postup:
Rajčata omyjte, pokrájejte na kousky a dejte vařit. Po změknutí je propasírujte. K pyré přidejte posekanou petrželku a vařte, dokud nebude mít kečup správnou konzistenci. Hotový kečup nalijte do čistých sklenic se šroubovacím uzávěrem.
Sklenici uzavřete víčkem tak, aby víčko nebylo zcela zavřené. Sklenicí několikrát zatřepejte, aby se z ní dostal veškerý vzduch. Poté víčko utáhněte a sklenici postavte dnem vzhůru.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Domácí kečup s jablky
Pokud máte nadbytek nejen rajčat, ale i jablek vyrobte si domácí kečup podle následujícího videa.
.
Článek Nevíte co s úrodou rajčat? Zkuste si udělat domácí kečup se nejdříve objevil na České návody.