Vždy jsme měli na zahradě velké množství jabloní. Na jaře jsem se vždy těšila, až všechny rozkvetou, a s přicházejícím podzimem zase na bohatou úrodu jablek. A také na jablečné koláče. K jednomu z nejoblíbenějších dezertů, který miluju už od dětství je tento nepečený jablečný dort. Tvoří ho jen několik surovin a je velmi jednoduchý na přípravu, takže jej zvládne opravdu každý.
NEPEČENÝ JABLEČNÝ DORT
SUROVINY
Počet porcí: 12 Průměr dortu: 20 cm Čas přípravy: 60 minut (+ 12 hodin chlazení)- 1 kg jablek
- 1-2 citrony
- 40 g pískového cukru
- 2 kávové lžičky mleté skořice
- semínka z 1 vanilkového lusku
- 500 ml jablečné šťávy (doporučuji použít za studena lisovaný 100 % džus nebo čerstvou jablečnou šťávu)
- 80 g vanilkového pudinkového prášku nebo 100 g kukuřičného škrobu
- 300 g cukrářských dlouhých piškotů
- 200 g kysané smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Nastrouhaná kůra z 1 citronu
POSTUP
- Nejdříve připravíme jablka. Jablka důkladně omyjeme, oloupeme, vykrojíme jádřince a nastrouháme nahrubo (případně je můžete nakrájet na menší kousky)
- Dáme do většího hrnce a přidáme kůru a šťávu z 1 citronu.
- Promícháme a vaříme na mírném ohni cca 15 minut, dokud jablka nezměknou.
- Mezitím, co se vaří jablka, připravíme formu s piškoty.
- Cukrářské piškoty ořízneme z jedné strany – odřízneme cca 0,5 cm z jedné strany, abychom piškoty zarovnali a vyskládáme je po obvodu formy. Pocukrovanou stranu směřujeme ven z formy.
- Dno formy vyložíme také piškoty, mezery vyplníme nakrájenými piškoty, aby bylo zaplněné celé dno.
- Jakmile jsou jablka povolená, přidáme cukr, skořici a semínka z vanilkového lusku. Dobře promícháme.
- V misce smícháme jablečnou šťávu s pudinkovým práškem nebo kukuřičným škrobem. Prášek dobře rozmícháme, aby nezůstaly žádné hrudky.
- Směs přilejeme k jablkám a za stálého míchání uvaříme hustý pudink.
- V případě potřeby můžeme přidat cukr a citronovou šťávu.
- Na připravenou piškotovou vrstvu dáme 1/3 horké jablečné směsi, zarovnáme do hladka.
- Poklademe druhou vrstvou piškotů a opět dáme 1/3 horké jablečné směsi, zarovnáme a dáme další vrstvu piškotů.
- Nakonec dáme poslední vrstvu jablečného pudinku a povrch uhladíme.
- Dort necháme nejdřív vychladnout při pokojové teplotě. Poté jej dáme do ledničky a necháme ztuhnout – nejlépe přes noc, aby piškoty natáhly vlhkost a chuť jablek.
Servírování
- Servírovat můžeme se šlehačkou nebo zakysanou smetanou.
- Zakysanou smetanu smícháme s vanilkovým extraktem a nastrouhanou kůrou z citronu.
Několik rad
• Miluji texturu jablek v tomto koláči. Pokud ale ne, můžete směs udělat hladší rozmixováním jablek ručním mixérem. Udělejte to před přidáním cukru a koření (v tomto receptu před krokem 7).
• Množství cukru v receptu není příliš vysoké. Samozřejmě bude záležet na tom, jaká jablka použijete, proto doporučuji směs před vrstvením do pánve ochutnat a okořenit.