Vždy jsme měli na zahradě velké množství jabloní. Na jaře jsem se vždy těšila, až všechny rozkvetou, a s přicházejícím podzimem zase na bohatou úrodu jablek. A také na jablečné koláče. K jednomu z nejoblíbenějších dezertů, který miluju už od dětství je tento nepečený jablečný dort. Tvoří ho jen několik surovin a je velmi jednoduchý na přípravu, takže jej zvládne opravdu každý.

NEPEČENÝ JABLEČNÝ DORT

SUROVINY

  Počet porcí: 12 Průměr dortu: 20 cm Čas přípravy: 60 minut (+ 12 hodin chlazení)  
  • 1 kg jablek
  • 1-2 citrony
  • 40 g pískového cukru
  • 2 kávové lžičky mleté skořice
  • semínka z 1 vanilkového lusku
  • 500 ml jablečné šťávy (doporučuji použít za studena lisovaný 100 % džus nebo čerstvou jablečnou šťávu)
  • 80 g vanilkového pudinkového prášku nebo 100 g kukuřičného škrobu
  • 300 g cukrářských dlouhých piškotů
  Pro servírování
  • 200 g kysané smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Nastrouhaná kůra z 1 citronu
 

POSTUP

  1. Nejdříve připravíme jablka. Jablka důkladně omyjeme, oloupeme, vykrojíme jádřince a nastrouháme nahrubo (případně je můžete nakrájet na menší kousky)
  2. Dáme do většího hrnce a přidáme kůru a šťávu z 1 citronu.
  3. Promícháme a vaříme na mírném ohni cca 15 minut, dokud jablka nezměknou.
  4. Mezitím, co se vaří jablka, připravíme formu s piškoty.
  5. Cukrářské piškoty ořízneme z jedné strany – odřízneme cca 0,5 cm z jedné strany, abychom piškoty zarovnali a vyskládáme je po obvodu formy. Pocukrovanou stranu směřujeme ven z formy.
  6. Dno formy vyložíme také piškoty, mezery vyplníme nakrájenými piškoty, aby bylo zaplněné celé dno.
  7. Jakmile jsou jablka povolená, přidáme cukr, skořici a semínka z vanilkového lusku. Dobře promícháme.
  8. V misce smícháme jablečnou šťávu s pudinkovým práškem nebo kukuřičným škrobem. Prášek dobře rozmícháme, aby nezůstaly žádné hrudky.
  9. Směs přilejeme k jablkám a za stálého míchání uvaříme hustý pudink. 
  10. V případě potřeby můžeme přidat cukr a citronovou šťávu.
  11. Na připravenou piškotovou vrstvu dáme 1/3 horké jablečné směsi, zarovnáme do hladka.
  12. Poklademe druhou vrstvou piškotů a opět dáme 1/3 horké jablečné směsi, zarovnáme a dáme další vrstvu piškotů.
  13. Nakonec dáme poslední vrstvu jablečného pudinku a povrch uhladíme.
  14. Dort necháme nejdřív vychladnout při pokojové teplotě. Poté jej dáme do ledničky a necháme ztuhnout – nejlépe přes noc, aby piškoty natáhly vlhkost a chuť jablek.

Servírování

  1. Servírovat můžeme se šlehačkou nebo zakysanou smetanou.
  2. Zakysanou smetanu smícháme s vanilkovým extraktem a nastrouhanou kůrou z citronu.

Několik rad

• Miluji texturu jablek v tomto koláči. Pokud ale ne, můžete směs udělat hladší rozmixováním jablek ručním mixérem. Udělejte to před přidáním cukru a koření (v tomto receptu před krokem 7).

• Množství cukru v receptu není příliš vysoké. Samozřejmě bude záležet na tom, jaká jablka použijete, proto doporučuji směs před vrstvením do pánve ochutnat a okořenit.