Určitá místa v kuchyni jsou viditelně špinavé – nádobí ve dřezu, skvrny na podlaze nebo připečeniny v troubě. Špinavých míst je v kuchyni ale mnohem více. A některé z nich už nejsou tak očividné. Která místa to ale jsou a na co tedy při dalším úklidu určitě nezapomenout?
Tlačítka, úchyty, rukojeti
Na tlačítka či rukojeti kuchyňských spotřebičů a nábytku saháte často, mnohdy i několikrát denně. Ne nutně to na nich bude poznat, spíš právě naopak. Přesto musíte všechna tlačítka, úchyty a rukojeti alespoň jednou týdně otírat. Nejlépe nějakým dezinfekčním přípravkem.
Houby, hadry, kartáče
Kuchyňské houby a hadry v sobě dokáží nastřádat až překvapivé množství bakterií. A to samozřejmě není něco, s čím byste chtěli mýt nádobí nebo utírat linku. Abyste tomu zabránili, musíte hadry a houby po každém vaření nebo úklidu propláchnout vařící vodou. To samé můžete udělat také s kartáčem. Ten ale klidně dejte do myčky.
Dřez
Ačkoliv dřezem proteče hodně vody a může se zdát, že je díky tomu čistý, není to tak. Je to ideální místo na tvoření bakterií. Nejvíce jich je tam, kde se dřez spojuje s linkou, a kolem odtoku. Dřez byste tak měli dezinfikovat po každém vaření nebo mytí nádobí. Nezapomeňte přitom otřík také kohoutek a linku okolo dřezu.
Prkénka na krájení
Nejhorší ze všech prkének v tomto ohledu jsou ta dřevěná. Ve skulinkách, které se objeví na jakémkoliv produktu ze dřeva, se už po jednom použití usazují bakterie. A dřevo samozřejmě nemůžete dát do myčky, což údržbu znesnadňuje. Na mytí proto použijte vařící vodu s trochou mýdla nebo jiného čistícího prostředku. Prkénko poté pořádně opláchněte a vysušte papírovým ubrouskem nebo čistou utěrkou. A pokud se tomuto chcete vyhnout, pořiďte si krájecí prkénko, které můžete dát do myčky. A nejlépe hned dvě, jedno na krájení ovoce a zeleniny a druhé na krájení masa.
Krabičky a lahve na vodu
Pokaždé, když použijete krabičku na přenos nebo uskladnění jídla, tak ji musíte pořádně vyčistit. Je to totiž ideální prostředí na tvoření bakterií. Krabičku úplně rozeberte a všechny části dejte do myčky. Pokud myčku nemáte, nebo krabičku nejde v myčce mýt, umyjte ji ručně horkou vodou s mýdlem. Poté ji nechte vyschnout. To samé platí o lahvích na pití nebo termoskách. Po každém použití musí následovat pečlivé umytí.
Slánka a pepřenka
Možná překvapivým místem, kde se bakterie dobře drží, jsou slánka a pepřenka. Berete je do ruky klidně i několikrát denně a mnohdy rukama špinavýma od přípravy jídla. Slánku a pepřenku tak pravidelně otírejte, ideálně dezinfekčními ubrousky. Nejlépe po každém vaření, ale stačí i jednou týdně.
Pracovní deska
Kuchyňská linka slouží primárně k přípravě jídel. Ale často se stává, že si na ní odložíte tašku s nákupem nebo třeba kabelku či batoh. Proto je nutné pracovní desku linky pravidelně a důkladně čistit. Použijte na to nejlépe dezinfekční ubrousky nebo čistou utěrku a dezinfekční sprej. Vyhněte se používání hadrů, kterými myjete nádobí, protože v nich se udržují bakterie, jak jsme popsali výše. Otevřenou plochu linky myjte denně, jednou týdně se pusťte do otření ploch pod malými spotřebiči. Článek Nejšpinavější místa ve vaší kuchyni. Některá vás překvapí! se nejdříve objevil na České návody. Zdroj obrázku: pexels.com