Poslední dny nevím, kde mi hlava stojí. Zase jsem nakonec nestihla natrhat bez na bezinkový sirup. Třešně dozrávají neskutečnou rychlostí, stejně tak jako jahody. A právě na tuhle část roku se vždycky neskutečně těším. Prostě jdete po cestě na procházku. Tuhle zastavíte pod stromem a natrháte si hrst plnou třešní. V lese při běhání si zase odskočím na lesní jahody a pak si doma dopřeju misku plnou čerstvě natrhaných jahod. Nevím, jak vy, ale já se vždy toho prvního čerstvého ovoce nemůžu nabažit.

A cpu ho do všeho. V neděli jsem připravovala jahodovou zmrzlinu a potřebovala jsem udělat pořádek v mrazáku na nové zásoby. A tak jsem o víkendu na snídani připravila lívance z quinoi a přelila jsem je malinovou omáčkou s hořkou čokoládou. Lívance z quinoi jsem chtěla vyzkoušet už dlouho. Díky vařené quinoi jsou úžasně nadýchané a navíc obsahují spoustu proteinu a vlákniny. Myslím, že jsem našla svůj top recept na lívance :-).

NADÝCHANÉ LÍVANCE Z QUINOI S MALINOVO-ČOKOLÁDOVOU OMÁČKOU

Ingredience
1 hrnek = 250 ml
dávka vyjde na cca 10 lívanců

Lívance:
1 hrnek uvařené quinoi
¾ hrnku quinoové mouky (dá se nahradit špaldovou)
2 lžičky kypřícího prášku s vinným kamenem
špetka soli
1 vejce
¼ hrnku mandlového nebo kokosového mléka
1 lžíce medu
několik kapek vanilkového extraktu

Malinovo-čokoládová omáčka:
200 g malin
40 g hořké čokolády 75 – 80 %
2 lžíce javorového sirupu
2 lžíce vody

čerstvé maliny
kousky čokolády
mletá skořice

olivový/kokosový olej na smažení

Postup

Do blenderu nebo do mísy dáme všechny suché ingredience. Poté přidáme zbytek ingrediencí a mícháme, dokud se všechny ingredience dokonale nespojí a nevznikne hladké těstíčko.
Na mírném až středním plameni nahřejeme lívanečník nebo pánev. Vymastíme trochou oleje a nalijeme těsto. Jakmile se na povrchu začnou vytvářet malé bublinky a lívance půjdou odloučit z pánvičky, otočíme na druhou stranu a dosmažíme, aby byly lívance hotové i uvnitř. Z každé strany to trvá 1 – 2 minutky.
Mezi každým lívancem pánev pomažeme trochou olivového nebo kokosového oleje.
Na omáčku si v menším kastrolku povaříme maliny s trochou vody. Jakmile se začne voda odpařovat, přidáme javorový sirup a nakonec do horké směsi přidáme na kousky nalámanou čokoládu. Necháme rozpustit a stále v tomto okamžiku mícháme, aby se čokoláda nepřichytila.
Lívance naskládáme na sebe a přelijeme malinovou omáčkou. Nakonec ozdobíme malinami, čokoládou a zasypeme trochou skořice.