letos jsem na Tři krále upekla vánočku v nezvyklém tvaru ...


... inspirovala jsem se na IG účtech, kde těchto "vánoček" bylo několik. Sice jsem našla správný recept, ale nakonec jsem zvolila náš osvědčený, ten na vánočku - tady. Těsto jsem rozdělila na osm menších a jeden větší díl a takto spojila. Co a jestli to něco znamená jsem zatím nezjistila. Líbil se mi tvar a taky jsme měli chuť na vánočku ...


... zapečenou minci, ani fazoli jsem dovnitř nedala, protože jsem si před dvěma lety na Tříkrálové bábovce málem vylomila zub. Zapomněla jsem totiž, že tam něco je a hodně jsem se divila, do čeho jsem to kousla ...


... ale podle těchto informací z netu jsem byla králem ...

Tříkrálový koláč se jí 6. ledna právě na Svátek Tří Králů a to především ve Švýcarsku, Francii, Anglii a Španělsku. Toto tradiční jídlo se regionálně hodně liší, ale společné mají to, že se do něj schovává buď sušená fazole, mince či jiný drobný předmět a ten, kdo jej v koláči najde, se stává na jeden den králem. 


... sice to nebyl úplně 100% tříkrálový koláč, ale v rámci zachování zdravého chrupu to ani nevadí. Tímto se loučím s Vánocemi 2019 a budu se těšit na ty další ...

... přeji krásný den ...

Danka