Naposledy jsem do mrazáku dávala rybíz! V létě mám vždycky velký plány, jak v zimě budu péct rybízové koláče, a nakonec ho vždycky vytáhnu, až když keře na zahrádce nahazují nové plody, navíc doma se mi mimo sezónu na rybíz stejně šklebí. Takže letos to bylo vážně naposledy, kdy jsem na jaře z mrazáku tahala rybíz... Ale dobrý to bylo, to zas jo.
Ingredience
220 g polohrubé mouky
100 g cukru krystal
3 lžičky kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
180 g tvarohu ve vaničce
100 g oleje
100 ml mléka
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
1-2 hrsti rybízu
Drobenka
80 g hladké mouky
40 g cukru krystal
40 g másla
Postup
V míse smícháme mouku, cukr, kypřící prášek a sůl. Zvlášť v misce metličkou prošleháme tvaroh, olej, mléko, vajíčka a vanilku, přilijeme je do mísy se sypkou směsí a vymícháme hutné těsto.
Na drobenku smícháme mouku s cukrem, přilijeme rozpuštěné máslo a vidličkou mícháme, až se vše spojí v jemnou posypku.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na muffiny vyložíme košíčky a těsto do nich rovnoměrně rozdělíme. Těsto posypeme rybízem a drobenkou. Pečeme dozlatova, asi 25 minut (testujeme špejlí). Necháme vychladnout na drátěné podložce.