Naposledy jsem do mrazáku dávala rybíz! V létě mám vždycky velký plány, jak v zimě budu péct rybízové koláče, a nakonec ho vždycky vytáhnu, až když keře na zahrádce nahazují nové plody, navíc doma se mi mimo sezónu na rybíz stejně šklebí. Takže letos to bylo vážně naposledy, kdy jsem na jaře z mrazáku tahala rybíz... Ale dobrý to bylo, to zas jo.


Ingredience


220 g polohrubé mouky

100 g cukru krystal

3 lžičky kypřícího prášku do pečiva

špetka soli

180 g tvarohu ve vaničce 

100 g oleje

100 ml mléka 

2 vejce

1 lžička vanilkového extraktu 

 

1-2 hrsti rybízu 

 

Drobenka 

 

80 g hladké mouky

40 g cukru krystal

40 g másla 


 

Postup 

 

V míse smícháme mouku, cukr, kypřící prášek a sůl. Zvlášť v misce metličkou prošleháme tvaroh, olej, mléko, vajíčka a vanilku, přilijeme je do mísy se sypkou směsí a vymícháme hutné těsto. 

 

Na drobenku smícháme mouku s cukrem, přilijeme rozpuštěné máslo a vidličkou mícháme, až se vše spojí v jemnou posypku. 

 

Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na muffiny vyložíme košíčky a těsto do nich rovnoměrně rozdělíme. Těsto posypeme rybízem a drobenkou. Pečeme dozlatova, asi 25 minut (testujeme špejlí). Necháme vychladnout na drátěné podložce.