Takový to, když máš chuť na poctivý český koláče, ale nechce se ti dělat s kynutým těstem... tak si upečeš voňavý muffiny s povidly, tvarohem a zlatavou drobenkou. Ne, vážně, nebudu lhát, muffiny prostě nejsou koláče, ovšem i tak jsou moc dobrý a narozdíl od kynutého těsta je budete mít za chviličku. A kdybyste přece jenom chtěli něco z kynutého těsta, upečte si třeba Honzovy buchty - já dělala tenhle týden muffiny i buchty a oboje bylo nebe v puse.
Ingredience
(12 muffinů)
330 g polohrubé mouky
100 g cukru krystal
1 vrchovatá lžička kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
250 ml smetany ke šlehání
100 g másla, rozpuštěného a lehce zchladlého
Náplň
švestková povidla (malá sklenička bude stačit)
80 g měkkého tvarohu, ve vaničce
1 vrchovatá lžíve cukru moučka
Drobenka
50 g hladké mouky
50 g cukru krystal
80 g másla, rozpuštěného
Postup
V míse smícháme mouku, cukr, kypřící prášek a sůl. Zvlášť v misce metličkou prošleháme smetanu, máslo a vajíčka, přilijeme je do mísy se sypkou směsí a vymícháme hutné těsto.
Na drobenku smícháme mouku s cukrem, přilijeme rozpuštěné máslo a vidličkou mícháme, až se vše spojí v jemnou posypku.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na muffiny vyložíme košíčky a těsto do nich rovnoměrně rozdělíme. Do každého košíčku uděláme lžičkou důlek, dáme do něj po lžičce povidel a tvarohu smíchaného s cukrem, vrch posypeme drobenkou. Pečeme dozlatova, asi 25 minut (případně testujeme špejlí). Necháme vychladnout na drátěné podložce.
Inspirace: Albert magazín
Inspirace: Albert magazín