Zdravím vás všechny u dnešního receptu!
Mrkvový dort si nakonec oblíbí každý, nemyslíte? Americký dort s vlašskými ořechy, skořicí a marcipánem je určitě vedle brownie a cheesecaku klasikou na pultech kaváren a cukráren. Tenhle můj recept patří na Corculu už od roku 2014 k absolutní špičce a sklidil od vás spoustu pozitivních hodnocení. Děláte mi velkou radost a tak jsem ho obměnila a připravila vám na ukázku nové pojetí marcipánového zdobení. Pokud se o něj pokusíte a budete se chtít pochlubit, můžete mi dát vědět tady do komentářů, na mail corculum@post.cz nebo mě označit u fotky na instagramu (@stepanka_t).
Dříve jsem pekla tento dort s velrybími motivy.
*šálek = malý o objemu cca 180 ml
Budeme potřebovat…
Těsto:
- 2 šálky* cukru
- 3/4 hrnku oleje
- 4 vejce
- 2 hrnky mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička soli
- 3 šálky jemně nastrouhané mrkve
- 145 g na jemno nasekaných vlašských ořechů
- 1 lžička vanilkového extraktu
Krém:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 3 ztužovače šlehačky
- 1 vanička tvarohu
- moučkový cukr (podle chuti)
+ marmeláda (já použila domácí ostružinovo-rybízovou)
+ mandarinky (1 konzerva)
+ marcipánová hmota (na domácí falešný marcipán najdete recept ZDE☺)
Postup:
- Vyndáme si vejce z lednice a necháme je pozvolna přejít na pokojovou teplotu. Zatím si nastrouháme na jemno mrkev a nasekáme vlašské ořechy.
- Do mísy dáme čtyři vejce a cukr a šleháme je ručním šlehačem cca 10 minut.
- Dáme vyhřívat troubu na 175°C.
- Smícháme si všechny sypké ingredience (mouku, sodu, sůl, skořici), přidáváme ji do našlehaných vajec s cukrem střídavě se lžící oleje. (lžička oleje-lžička sypké směsi-lžička oleje-…)
- Nakonec vmícháme do těsta mrkev a ořechy. Vznikne nám krásné oranžové těsto. ☺ Pozor na barvící schopnost mrkve, já mám od teď žlutou stěrku. ☺
- Dortovou formu vyložíme pečicím papírem po dně a po stranách pomažeme tukem. Těsto můžeme péct najednou a následně rozřezat na 3 pláty, či současně ve 2/3 formách ve velké troubě. Pečeme v dortové formě při teplotě 175°C po dobu 45 minut na středním roštu. Necháme vychladnout a poté překrojíme.
- Vyrobíme si krém – vyšleháme smetanu se smetafixem a smícháme s tvarohem (+ moučkový cukr, který je však obsažen často i ve smetafixu.). První vrstvu korpusu namažeme džemem, další patro naplníme krémem (1/3) a mandarinkami a přiklopíme posledním korpusem.
- Potřeme zbylým krémem a zdobíme marcipánem podle vlastního vkusu a fantazie! ☺
Líbilo by se vám, dostat můj mrkvový dort k narozeninám? Máte s ním zkušenosti?
A kde jste ho ochutnali poprvé?
A kde jste ho ochutnali poprvé?
Přeji hodně štěstí při pečení, Vaše Corculum. ♥
Mohl by Vás zajímat recept na Domácí falešný marcipán či další DORTY.