Dneska si sem odložím můj vyladěný recept na bábovku, který vychází z tohohle receptu mojí prababičky, jen jsem trochu upravila postup podle Kuchařky pro dceru, aby nebylo nutné používat tolik prášku do pečiva, který mi v chuti bábovky docela vadil. Šlo by to i úplně bez něj, nicméně mám radši nadýchanější strukturu, takže půlku ho tam pořád dávám.
Suroviny:
- 16 dkg másla (nebo napůl máslo s Herou)
- 20 dkg krupicového cukru
- 1,5 dcl mléka
- 4 vejce
- 35 dkg mouky - půlku hladké a půlku hrubé
- půl prášku do pečiva
- lžíce kakaa
Postup:
- Nejprve si ušlehám máslo a cukr do světlé a nadýchané pěny.
- Po jednom zašlehávám žloutky, další vždycky až potom, co předchozí beze stopy zmizí.
- Po třetinách přidávám prosátou mouku s práškem do pečiva a třetinu mléka. Nemíchám těsto déle, než je nezbytně nutné ke vstřebání surovin.
- Z bílků si ušlehám sníh a jemně, ale rychle zamíchám do těsta.
- Oddělím jednu třetinu těsta a prosiji do ní kakao, zamíchám.
- Těsto přemístím do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Nejprve půlku světlého, potom tmavé a zbytek světlého, vidličkou promíchám, aby se vytvořilo mramorování.
- Peču v předehřáté troubě na 160 stupňů zhruba 45 minut.
Taky máte osvědčený recept na bábovku, ke kterému se rádi vracíte? Budu moc ráda, když se podělíte. :))
Mějte se moc krásně! Eva
//foto moje ©gathermoments