Mramorová bábovka byla prvním dezertem, který jsem se naučila péct. Dřív patřívala k našim tradičním nedělím a pekli jsme ji poměrně často. Při pečení všech těch různých dezertů jsem na ni tak trochu pozapomněla, ale v posledním měsíci jsem ji pekla už minimálně třikrát. Je totiž skvělá a doma si ji výslovně vyžadovali. Je sladká tak akorát a nadýchaná jak obláček. Poctivě a s láskou pečené bábovce se totiž nic nevyrovná :-).

MRAMOROVÁ BÁBOVKA
Ingredience
(používám hrnek o objemu 250 ml)
2 hrnky polohrubé mouky 
3 vejce
1 hrnek krupicového cukru
1 prášek do pečiva
1/2 lžíce vanilkového extraktu 
1 hrnek rostlinného oleje
1 hrnek mléka
4 lžíce kakaa holandského typu
máslo na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy
Postup
Troubu předehřejeme na 170°C. 
Vejce vyšleháme s cukrem do světlé pěny. Postupně přiléváme olej. Do druhé mísy prosejeme mouku a prášek do pečiva. Jakmile bude vaječná hmota vyšlehaná, postupně vmícháme mouku. Nakonec přilijeme mléko. Formu vymažeme a vysypeme, vlijeme 2/3 těsta. Do zbylé třetiny těsta prosejeme kakao a zamícháme, dokud se vše dokonale nepromíchá. Druhou obarvenou část těsta vlijeme do formy – snažíme se vlévat těsto doprostřed, aby byla struktura mramorová, můžeme ještě trochu promíchat pomocí špejle. Pečeme 45 – 50 minut. Upečení vyzkoušíme špejlí. Po upečení necháme bábovku 15 minut vychladnout ve formě, poté vyklopíme a necháme zcela vychladnout. Nakonec můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.