Že meruňky patří hlavně do kynutých knedlíků sypaných strouhaným tvarohem a polévaných rozpuštěným máslem, je asi zcela jasné a nezpochybnitelné. Souhlasíte? Ale až jich budete přecpaní a přejedení – pokud je to vůbec možné – upečte si tuhle buchtu. Těsto je jemné a nadýchané, já mu říkám dortové, protože téměř stejné suroviny dávám i do vanilkového dortu. Meruňky sladké a šťavnaté. Cukrový poprašek voňavý po skořici. Garantuju vám, že stejně jako ovocné knedlíky zmizí tahle buchta jedna dvě.
Ingredience
180 g másla, změklého
150 g cukru krystal
3 vejce
250 ml podmáslí
1 lžička vanilkového extraktu
350 g hladké mouky
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
asi 10 meruněk, vypeckovaných a nakrájených na kousky
cukr moučka, mletá skořice
Postup
180 g másla, změklého
150 g cukru krystal
3 vejce
250 ml podmáslí
1 lžička vanilkového extraktu
350 g hladké mouky
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
asi 10 meruněk, vypeckovaných a nakrájených na kousky
cukr moučka, mletá skořice
Postup
Troubu si předehřejeme na 180 °C. V mixéru šleháme máslo s cukrem, až zesvětlá a nabude, trvá to minimálně 5 minut. Po jednom zašleháme vajíčka a poté vešleháme i podmáslí a vanilku – oboje přiléváme tenkým pramínkem. Nakonec vmícháme mouku, kypřící prášek a sůl.
Menší plech vyložíme pečícím papírem, případně ho vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do něj těsto a poklademe ho kousky meruněk, slupkou dolů. Buchtu pečeme asi 25-30 minut, testujeme špejlí, po zapíchnutí musí vyjít suchá. Necháme vychladnout a před podáváním poprášíme cukrem smíchaným se skořicí.