Léto je v plném proudu a všude je plno letního ovoce, což přímo nabádá k zavařování. A právě pro ty z vás, kdo rádi zavařujete, nebo si rádi pochutnáte na gurmet marmeládách a džemech, je dnešní recept. Melounovo-pomerančový džem s kardamomem vás nadchne. Kombinace sladkého melounu Charentais, chemicky neošetřeného pomeranče a přidaného kardamomu je naprosto dokonalá a pro mě teprve nedávno poznaná kombinace. V červnu jsem skleničku tohoto džemu přivezla našim na ochutnání a prý hned zmizela – táta se ségrou se o něj mohli přetrhnout. Takže jsem ho nedávno dělala znova, abych jim minulý víkend mohla přivézt další 4 skleničky.
Inspirace k tomuto úžasnému melounovo-pomerančovému džemu s kardamomem pochází od samotné Christine Ferber, francouzské guru marmelád. I když se vám může jeho příprava zdát náročná, ničeho se nebojte, ve skutečnosti je dost jednoduchá a výsledek je fakt mňam!
Několik poznámek k receptu:
- Meloun Charentais je ten s pruhovanou světle zelenou kůrou, uvnitř krásně oranžový.
- Chemicky neošetřené pomeranče jsou potřeba, protože se do džemu dávájí kousky i s kůrou.
- Budete potřebovat teploměr na cukr, tzn. teploměr na vaření, který vydrží teplotu přesahující 100°C.
- Příprava džemu není náročná, jen musíme počítat s 12 hodinami namáčení (třeba přes noc).
- Džem se připravuje pomocí dvoufázévého vaření, tzn. nejprve se předvaří šťáva s cukrem, kterou ovoce za tu dobu vypustilo, a poté se do ní přidají kousky ovoce, aby se příliš nerozvařily.
- Jelikož v melounu není moc pektinu, pomůže nám zde jednoduše připravená jablečná šťáva z kyselých jablek.
Tady máte recept na tenhle moc dobrý melounovo-pomerančový džem s kardamomem, a pokud ho vyzkoušíte, budu ráda za zpětnou vazbu – jak se džem povedl a jak chutnal. Dejte mi vědět prostřednictvím komentářů pod textem. A pokud máte rádi gurmánské džemy, pak zkuste i meruňkový džem s vanilkou a mandlemi!
- 2 melouny Charentais (asi 1,6 kg, tj. 800 g dužiny bez kůry a pecek)
- 2 chemicky neošetřené pomeranče
- 800 g cukru krystal
- šťáva z 1 citronu
- 150 ml jablečné šťávy* (400 g kyselých jablek + 600 ml vody)
- ½ lžičky mletého kardamomu
- Melouny rozřízneme na půlky a odstraníme pecky. Pečlivě odřízneme kůru a dužinu nakrájíme na menší kousky.
- Pomeranče omyjeme kartáčem ve studené vodě a poté je osušíme. Nakrájíme je na tenké plátky a pak ještě každý plátek na osminky.
- V míse smícháme kousky melounu s kousky pomeranče, přidáme cukr a šťávu z citronu. Mísu přikryjeme alobalem a necháme namáčet po dobu 12 hodin.
- Dopředu si můžeme připravit i jablečnou šťávu*, kterou posléze skladujeme v uzavřené nádobě v lednici.
- Troubu předehřejeme na 100°C a nahřejeme v ní 4 sklenice. Čistá víčka propláchneme vařící vodou a usušíme čistou utěrkou.
- Do velkého hrnce dáme cedník a vyklopíme do něj obsah mísy, poté okapané ovoce odebereme stranou. Šťávu přivedeme k varu, sbíráme pěnu a vaříme do té doby, než dosáhne 110°C (nebo než se bubliny zklidní a tvoří malé perličky).
- Přidáme ovoce a jablečnou šťávu*, znovu přivedeme k varu a povaříme asi 10 minut nebo do zhoustnutí. Pro ověření, zda je džem hotový, ho sundáme z plotny a kápneme lžičku na studený talířek. Dáme na pár minut do lednice a když trochu ztuhne, dotkneme se ho prstem – měly by se na něm tvořit vrásky.
- Hotový džem ihned plníme do suchých nahřátých sklenic, zavíčkujeme a otočíme je tak na 10 minut dnem vzhůru.
- Džem skladujeme na suchém a tmavém místě.
- *Jablečná šťáva se do džemu přidává proto, že v melounu není moc pektinu. Připravíme si ho tak, že 400 g jablek kyselejší odrůdy (jako Granny Smith či Idared) dobře omyjeme, neoloupané je nakrájíme na čtvrtinky, dáme do hrnce a zalijeme 600 ml vody. Přivedeme k varu a bez míchání na střední teplotě povaříme 30 minut. Šťávu scedíme přes jemné síto a jablka použijeme třeba na kompot. Džusu bychom měli mít +/- 150 ml.