Rajčata jsou velice oblíbené rostliny, které pěstuje každý zahrádkář. Pokud ještě máte na záhonech zelená rajčata, vzhledem k přicházejícím ranním mrazům je nejvyšší čas je sklidit. Když necháte plody přemrznout, můžete se s úrodou rozloučit. Pokud rajčata otrháte včas, při pokojové teplotě vám dozrají, ale můžete zpracovat i zelené plody.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Rajčata obsahují velké množství vitamínů A, B, C a E. Kromě toho obsahují bílkoviny, vlákninu, hořčík, sodík, vápník, draslík, železo, fosfor, karoten, lykopen a antioxidanty. Pravidelná konzumace rajčat snižuje onemocnění rakovinou, chrání tělo před volnými radikály, snižují LDL cholesterol v krvi a pomáhají při hubnutí.
Jak zachránit úrodu rajčat
Když jsou rostliny zdravé a nejeví známky plísně, nemusíte zelené plody vyhazovat, můžete je nechat doma dozrát. Sice už nebudou mít tak plnou chuť jako ta co dozrávala na slunci, ale blahodárné vitamíny obsahovat budou.
Pokud pěstujete rajčata v nádobách, přeneste květináče na místo kde nemrzne a nechte plody dozrát. Odštípejte všechny květy, aby rostlina dávala sílu jen do plodů.
Z rostlin na záhonech skliďte celé větvičky zelených rajčat, zavěste je na dobře větrané místo, kde nemrzne, Plody si tak vezmou z větviček zbytek živin a dozrají.
Pokud budete trhat jednotlivé plody, otrhejte je i se stopkami. Uložte je do papírové krabice, kterou dejte na okenní parapet. Do krabice mezi rajčata můžete vložit zralá jablka, která uvolňují etylén, který napomáhá dozrávání plodů. Rajčata často kontrolujte a vyhazujte nahnilé nebo poškozené plody.
Máte dostatek místa na uskladnění celých rostlin? Pokud ano, můžete zkusit fintu starých Italů. Pokud plody pevně drží na větvičkách, odstraňte z rostliny všechny listy a napraskané nebo jinak poškozené plody. Poté rostliny vytrhejte i s kořeny a zavěste je na půdu, do garáže, nebo zimní zahrady, kde budou chráněny před mrazem. Rajčata budou postupně červenat a vydrží vám déle než utržená.
V případě napadení rostlin plísní, plesnivá rajčata vyhoďte do biopopelnice nebo biokontejneru. Rozhodně je nedávejte na kompost, tam by se zárodky plísně přenesli do další sezóny.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Jak zpracovat zelená rajčata?
Jedovatá rajčata
Návodů jak zpracovat zelená rajčata je na internetu mnoho. Než se do zpracování zelených rajčat pustíte, je potřeba zmínit, že nedozrálá rajčata obsahují glykoalkaloidy, kontrétně alfa-solanin. Množství solaninu v zelených, málo zralých rajčatech je pro člověka jedovaté. Obsazené množství této jedovaté látky závisí na druhu, velikosti a zralosti plodů. Zráním a tepelnou úpravou se jejich hladina snižuje i přesto byste měli být při jejich konzumaci opatrní. 100 g nezralých rajčat obsahuje 9 až 32 mg solaninu, napůl zralá obsahují 0,1 až 1,8 mg a zralé plody jen 0 až 0,7 mg. Denní příjem alfa-solaninu se odhaduje na 0,04 mg/kg tělesné hmotnosti. Pokud tělo přijme větší množství solaninu, například 25 gramů – takové množství je přibližně v jednom nezralém rajčeti, projeví se to bolestmi hlavy, žaludečními potížemi, zvracením, škrábáním v krku. Zelená rajčata by neměly konzumovat děti a těhotné ženy.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Smažená zelená rajčata v trojobalu
Smažená zelená rajčata Američané přímo milují, u nás je tato kombinace trochu nezvyklá.
Zelená rajčata nakrájejte na plátky silné asi 4 mm, osolte je a nechte chvíli odpočívat. Pak je obalte postupně v hladké mouce, do které můžete přidat podle chuti koření např. mletý pepř, nebo mleté chilli, vajíčku a strouhance. Poté je osmažte. Jako skvělá příloha se hodí bramborová kaše.
Čatní ze zelených rajčat
Z nedozrálých plodů rajčat se nejčastěji připravuje čatní. Můžete ho podávat jako chuťovku k masu, nebo všude tam, kde byste si dali kyselou okurku. Nekonzumujte víc jak 100 g čatní denně.
Co budete na přípravu potřebovat
1 kg zelených rajčat
250 g cibule
250 g jablek
200 g cukru krupice
2 stroužky česneku
1 feferonku
Po 1 lžičce soli, mletého pepře, mletého nového koření, mletého zázvoru
2 dl octa
Postup
Jablka oloupejte, všechny suroviny nakrájejte na kostičky a dejte do velkého hrnce. Přidejte další suroviny a vařte, dokud směs nezhoustne. Směs naplňte do čistých skleniček, zavíčkujte a sterilujte při teplotě 85 °C 20 minut.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Recept č.2
Co budete potřebovat
1 kg zelených rajčat
1 velkou cibuli
6 stroužků česneku
1 polévkovou lžíci soli
1 kávovou lžičku kari
1 kávovou lžičku mletého zázvoru
1/2 kávové lžičky pálivé papriky
1 hrnek cukru krupice
1 hrnek octa
3 polévkové lžíce opraných rozinek
Postup
Zelená rajčata oloupejte a společně s cibulí a česnekem je rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte ostatní suroviny a vařte 15 minut. Směs naplňte do čistých sklenic a uzavřete víčkem. Hotové čatní podávejte k sýrům nebo masu.
Článek Máte na zahradě zelená rajčata? Víme, jak nechat dozrát rajčata doma se nejdříve objevil na České návody.