Další rychlý a jednoduchý koláč, na kterém si přitom skvěle pochutnáte. Tentokrát jsem ke šťavnatým jablíčkům přidala mleté mandle a mandlový likér, ani jedno ovšem nemusí být. Místo mandlové mouky můžete dosypat hladkou a Amaretto nahradit vanilkovým extraktem nebo lžičkou skořice. Lákalo mě přidat ještě mandlové plátky, na vrchu koláče by hezky křupaly, nakonec jsem je ale ve spíži nenašla, tak jsem koláč po vychladnutí aspoň ozdobně pocukrovala. A jak jsem řekla, upečeno bylo raz dva a stejně tak rychle koláč i zmizel, cukr se ani nestačil rozpustit. Navíc doma ocenili, že je díky jablíčkům báječně vláčný, takové koláče máme nejradši.


Ingredience

(forma o průměru 25 cm)

180 g másla, změklého
130 g cukru krystal
4 vejce
1-2 lžíce mandlového likéru Amaretto (nemusí být)
200 ml mléka
280 g hladké mouky
100 g mandlové mouky/jemně mletých mandlí
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
4 menší jablka


Postup

V mixéru šleháme máslo s cukrem, až zesvětlá a nabude na objemu, trvá to minimálně 5 minut. Poté po jednom vešleháme vajíčka, přilijeme Amaretto a mléko. Nakonec vmícháme mouku, mandle, kypřící prášek a sůl. Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle a ihned stěrkou vmícháme do těsta, aby nestačila zhnědnout.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Dno rozevírací kulaté formy vyložíme pečícím papírem (jinak formu nijak nevymazáváme), nalijeme do ní těsto a pečeme dozlatova, asi 60 minut. Necháme vychladnout ve formě. Před podáváním můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.