Tyhle popraskance měly být vlastně původně rohlíčky. Těsto ale budu muset ještě trochu poupravit, aby se z něj ty rohlíčky daly tvarovat. Kuličky z něj šly ale výborně a protože „crinkles“ alias popraskané čokoládové cukroví je velmi oblíbené, zkusila jsem metodu popraskání použít na tyhle mandlové kuličky. A i když vznikly metodou pokus omyl, musím se pochválit, že jsou moc dobré a určitě je zařadím mezi naše stálice.
MANDLOVÉ POPRASKANCE
Ingredience
400g mandlové mouky
100 g cukru moučka
200 g másla pokojové teploty
2 žloutky
pár kapek vanilkové pasty
cukr moučka na obalení dle potřeby
Postup
Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do potravinářské fólie a dáme do druhého dne odpočinout do chladna. Před přípravou nechám malinko povolit.
Plechy vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 170°C. Z těsta tvarujeme kuličky cca o průměru 2 cm. Kuličky obalíme v moučkovém cukru. Na plechu je pak mírně zploštíme.
Pečeme 10 – 12 minut, dokud nezačnou kuličky praskat a nezezlátnou. Po vytažení z trouby necháme vychladnout na mřížce.