Nedávno jsem na blogu Janči aneb Češky z Česka narazila na recept na makový závin a dostala na něj hroznou chuť. Recept můžu jedině doporučit, na přípravu to není nic složitého, moc nám chutnal, není moc sladký a oproti kupovanému je to velký rozdíl. S pár poznámkami si recept přidávám i sem, řekla bych, že ho nepeču naposledy. A myslím, že skvělý bude i s ořechovou náplní...tak třeba příště. :))
Na těsto na dva záviny o délce asi 30 cm:
- 1 lžička krupicového cukru
- 120 ml mléka
- 15 g droždí
- 50 g moučkového cukru + na poprášení
- 500 g hladké mouky
- 100 g másla
- 80 g sádla
- 2 šťastná vejce
- 1 lžička kůry z biocitronu
- 1 sáček vanilkového cukru
- špetka soli
Na náplň:
- 250 ml mléka
- 150 g mletého máku
- 3 lžíce krupicového cukru
- lžička mleté skořice
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2-3 lžíce rumu
Postup:
- Nejprve jsem si dala ohřívat mléko a mezitím smíchala v misce kvasnice s lžičkou cukru, aby vznikla kašička. K té jsem přilila vlažné mléko, promíchala a celé přidala do velké mísy k ostatním surovinám.
- Těsto jsem zpracovala rukou, je takové tužší než klasické kynuté těsto, a nechala v míse na teplém místě půl hodiny kynout (těsto nenakyne moc, dobře se s ním pracuje).
- Mezitím jsem si připravila náplň, mák jsem asi pět minut vařila v mléce s cukrem, rumem a kořením.
- Vykynuté těsto jsem si rozdělila na dva díly, každý rozválela na čtverec o velikosti přibližně 30 x 30 centimetrů. Na těsto jsem rozetřela půlku náplně, dole si nechala asi 2 cm volné. Těsto jsem zarolovala tak, aby místo bez náplně bylo dole.
- Nakonec jsem záviny přendala na plech, potřela vajíčkem a dala péct do předehřáté trouby na 180 °C na asi 30 minut.
Mějte se krásně! Eva
//foto moje ©gathermoments