Už dlouho jsem pokukovala po kuchařce od Lulu, alias Lucie Gažové z Lulus bakery, která na Slovensku ve své provozovně každý týden napeče desítky a stovky dortů, makronek, cupcakes, tartaletek a dalších dezertů. Obdivuju její práci na Instagramu, kde je právě pod účtem @lulusbakery.sk, a když jsem zjistila, že vydala i sladkou kuchařku, chtěla jsem ji mít. Nakonec jsem si ji nadělila jako povánoční dárek a tady je první recept. Takový cheesecake po slovensku, plný tvarohu a máku. Ačkoliv na množství tvaroh rozhodně převažuje, ve výsledku je tvarožník hodně makový, takže jestli máte raději tvaroh, máku v ingrediencích uberte. Já se přiznám, že jako vždy jsem si recept mírně upravila a krom jiného přidala právě na máku. Jsem totiž rozhodně maková!  


Ingredience

Korpus

200 g hladké mouky
50 g cukru moučka
80 g másla, změklého a nakrájeného na kousky
1/2 lžičky kypřícího prášku
špetka soli
1 vejce

Náplň

500 g tvarohu
250 g mascarpone
200 ml smetany ke šlehání
100 g cukru krystal
2 vejce
1 lžíce hladké mouky
180 g mletého máku + cca 2-3 lžíce cukru moučka*

*Maková vrstva náplně se mojím strávníkům zdála málo sladká (ovšem ne tak málo, aby ho nesežrali na posezení), zatímco tvarohová byla ok, takže doporučuju přidat právě ty 2-3 lžíce cukru

Postup

V mixéru se sekacími noži umixujeme všechny suroviny na korpus (kromě vajíčka) na směs připomínající hrubou drobenku. Přidáme vejce a vypracujeme nelepivé těsto. Pokud se těsto příliš drobí, přilijeme 1-2 lžíce vody. Hotové těsto poté prsty či lžící natlačíme do kulaté rozevírací formy tak, aby dno bylo rovnoměrně pokryté. Propícháme ho vidličkou a dáme na 15 minut do lednice vychladit.
Mezitím si připravíme krémovou náplň. V mixéru na nízké otáčky vyšleháme tvaroh s mascarpone, smetanou a cukrem dohladka, po jednom zašleháme vajíčka a nakonec i mouku. Polovinu náplně odlijeme do další misky a vmícháme do ní mák s cukrem.

Troubu předehřejeme na 160 °C. Makovou náplň na vychlazený korpus rozetřeme stěrkou. Navrch nalijeme tvarohovou náplň a opět uhladíme. Pečeme asi 1 hodinu – střed by měl být ztuhlý a jenom mírně se chvět, když formou lehce zahýbeme. Poté tvarožník necháme další hodinu odpočívat ve vypnuté troubě a nakonec vychladíme v lednici, nejlépe přes noc. 

Makový tvarožník

Makový tvarožník

Makový tvarožník

Makový tvarožník

 Inspirace: Lulus cukrárka (Lucia Gažová)