Poslední dny se snažím trávit na zahradě. Pořídila jsem si nové stromky a keře a tak přesazuju a sázím. Tvořím zahradu „à la džungle“. Chtěla bych, aby byla hodně zelená, ale zároveň zde byla záplava květin. Loni jsem vysadila šeříky, které už postupně nabývají na síle. Letos jsem zasadila břízy, javor, plazivou hortenzii a ještě mě čeká sázení jiřin a pivoněk. Nejraději bych byla, aby už vše bylo vzrostlé, tak jak bych si představovala, ale to ještě pár let potrvá a tak musím být trpělivá.

Protože jsem chtěl strávit co nejvíce času venku, sáhla jsem tentokrát po bábovce. Upéct bábovku je vždy dobrým nápadem. Je to taková jistota a všichni ji mají rádi. Do bábovky jsem tentokrát přidala ricottu a mák. Ricottu jsem si moc oblíbila, díky ní je bábovka krásně vláčná a chuť je jemná. Měla jsem v plánu přelít bábovku cukrovou polevou, kterou obarvím dorůžova lyofilizovanými malinami, které jsem rozemlela na prášek. Poleva nakonec chytila jen jemně růžový odstín, to ale nakonec vůbec nevadilo.


MAKOVÁ BÁBOVKA S RICOTTOU

INGREDIENCE

2,5 hrnku hladké špaldové mouky
1 hrnek třtinového cukru
1 hrnek mléka
0,5 hrnku rozpuštěného másla
2 vejce
1 prášek do pečiva s vinným kamenem
200 g ricotty
4 lžíce nemletého máku

POLEVA
100 g lyofilizovaných malin
4 lžíce moučkového cukru
3 lžíce horké vody


POSTUP

Do mísy robota prosejeme mouku, přidáme cukr, prášek do pečiva a mák. Promícháme a přidáme zbytek surovin – máslo, vejce, mléko a ricottu. Vše promícháme, aby vzniklo husté, ale tekuté těsto.
Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme moukou (pokud používáte nepřilnavou formu, stačí vymazat máslem. Vlijeme těsto a vložíme do trouby předehřáté na 165°C. Pečeme cca 40 – 50 minut. Vyzkoušíme špejlí, jestli je bábovka hotová.

Vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Po vychladnutí vyklopíme z formy a polijeme polevou.

POLEVA

Lyofilizované maliny rozemeleme na prášek. Smícháme s moučkovým cukrem. Postupně přiléváme horkou vodu a mícháme, dokud nebudeme mít polevu požadované konzistence.