Všechny vás srdečně zdravím u dalšího receptu!
V minulém vydání foodporna na téma ořechových másel jsme obdivovali celkem 14 nejlepších světových receptů z nich. Teď je na řadě si ukázat alfu a omegu! Recept na mandlové máslo z listopadu už vzal čas (neuvěřitelné, jak to letí!) a přišla správná doba na zdravou předělávku notoricky známé ořechové pomazánky (u mě v dětství nejoblíbenější) – Nutelly. Připravte si mixéry, nažhavte troubu, protože tohle je #MustTry*.

*překlad: To musíš zkusit!

Hodí se do kaše, na pečivo a ovoce + jde o přirozeně bezlepkový pokrm. A můj malý TIP od chudé studentky – ořechy nakupuji jednou za čas ve velkém. Konkrétně u těchto lískových jsem se vydala na eshop Grizly a za 265 Kč jsem pořídila celé kilo.



Na jednu sklenici budeme potřebovat:

  • 1 stejnou po okraj plnou sklenici lískových ořechů
  • 1 velkou špetku mořské soli (1/4 lžičky)
  • 5 ks vypeckovaných datlí
  • 1 vrchovatou polévkovou lžíci holandského kakaa
  • 150 ml rostlinného mléka

Postup:

Lískové ořechy si přes noc necháme nasáknout vodou. Následně vodu odlijeme, osušíme je a rozprostřeme na plech s pečicím papírem. Pečeme v troubě 10-15 minut při teplotě 200 °C.
Necháme vystydnout.

Datle vypeckujeme, v misce zalijeme horkou vodou a necháme odstát zhruba 10-20 minut. Poté vodu slijeme a datle zlehka osušíme.

Vystydlé lískové ořechy zbavíme slupek, které po upečení popraskaly a snadno se v dlani od ořechu oddělí. Očištěné ořechy dáme do mixéru, přidáme namočené datle, rostlinné mléko (v nejzazším případě lze použít i klasickou vodu), lžíci medu a špetku soli.

Začneme mixovat na mood pulzů a pokud nám ulpívá příliš hmoty na okrajích mixéru, pomůžeme si stěrkou. Jakmile vznikne hutná kaše, přidáme kakao a před spuštěním mixéru ho lžicí mírně promícháme. Mixujeme dohladka.

Pokud se vám bude zdát máslo příliš husté a Váš mixér to nebude dobře snášet, přidejte ještě lžíci rostlinného mléka.

Hotové máslo uchováváme v lednici a spotřebujeme do data spotřeby použitého rostlinného mléka (zhruba 1-2 týdny). Pokud použijete z cenových důvodů místo rostlinného mléka pouze vodu, vydrží vám máslo až měsíc.

Chcete tipy na další ořechová másla? Milovali jste jako malí nutellu? A který druh ořechů máte nejraději?

Spoustu inspirace najdete také na mém InstagramuFacebooku a Youtube
Vaše Štěpánka ?