V minulém vydání foodporna na téma ořechových másel jsme obdivovali celkem 14 nejlepších světových receptů z nich. Teď je na řadě si ukázat alfu a omegu! Recept na mandlové máslo z listopadu už vzal čas (neuvěřitelné, jak to letí!) a přišla správná doba na zdravou předělávku notoricky známé ořechové pomazánky (u mě v dětství nejoblíbenější) – Nutelly. Připravte si mixéry, nažhavte troubu, protože tohle je #MustTry*.
Hodí se do kaše, na pečivo a ovoce + jde o přirozeně bezlepkový pokrm. A můj malý TIP od chudé studentky – ořechy nakupuji jednou za čas ve velkém. Konkrétně u těchto lískových jsem se vydala na eshop Grizly a za 265 Kč jsem pořídila celé kilo.
Na jednu sklenici budeme potřebovat:
- 1 stejnou po okraj plnou sklenici lískových ořechů
- 1 velkou špetku mořské soli (1/4 lžičky)
- 5 ks vypeckovaných datlí
- 1 vrchovatou polévkovou lžíci holandského kakaa
- 150 ml rostlinného mléka
Lískové ořechy si přes noc necháme nasáknout vodou. Následně vodu odlijeme, osušíme je a rozprostřeme na plech s pečicím papírem. Pečeme v troubě 10-15 minut při teplotě 200 °C.
Necháme vystydnout.
Datle vypeckujeme, v misce zalijeme horkou vodou a necháme odstát zhruba 10-20 minut. Poté vodu slijeme a datle zlehka osušíme.
Vystydlé lískové ořechy zbavíme slupek, které po upečení popraskaly a snadno se v dlani od ořechu oddělí. Očištěné ořechy dáme do mixéru, přidáme namočené datle, rostlinné mléko (v nejzazším případě lze použít i klasickou vodu), lžíci medu a špetku soli.
Začneme mixovat na mood pulzů a pokud nám ulpívá příliš hmoty na okrajích mixéru, pomůžeme si stěrkou. Jakmile vznikne hutná kaše, přidáme kakao a před spuštěním mixéru ho lžicí mírně promícháme. Mixujeme dohladka.
Pokud se vám bude zdát máslo příliš husté a Váš mixér to nebude dobře snášet, přidejte ještě lžíci rostlinného mléka.
Hotové máslo uchováváme v lednici a spotřebujeme do data spotřeby použitého rostlinného mléka (zhruba 1-2 týdny). Pokud použijete z cenových důvodů místo rostlinného mléka pouze vodu, vydrží vám máslo až měsíc.
Chcete tipy na další ořechová másla? Milovali jste jako malí nutellu? A který druh ořechů máte nejraději?
Spoustu inspirace najdete také na mém Instagramu, Facebooku a Youtube.
Vaše Štěpánka ?