O víkendu jsem si pěkně mákla a strávila ho téměř celý u plotny. Vánoční nálada se stupňuje. Do Vánoc zbývá přesně 7 dní a na mě padá nervozita, že polovinu věcí nemám hotovou. A to jsem se zapřísáhla, že letos nebudu nic moc hrotit. Ale i přesto to moc nevychází :o). Dokončila jsem klasické slepované, včetně tří dávek lineckého. To u nás milujeme. Já vím, že už ho určitě máte všichni napečené, ale i přesto tu ve vánočních receptech nesmí chybět. A pokud ne letos, tak ho třeba zkuste příští rok.
Ingredience
(dávka vystačí na cca 4 – 5 velkých plechů)
500 g hladké mouky
320 g másla pokojové teploty
160 g moučkového cukru
3 žloutky
několik kapek citronu
hladká mouka na podsypání
moučkový cukr na posypání
rybízová marmeláda (z černého nebo z červeného rybízu)
Postup
Všechny ingredience vložíme do robota (těsto můžeme zpracovat i ručně, ale v robotu je to raz dva). Jakmile bude těsto vláčné a bude držet pohromadě, vyklopíme jej z mísy a zabalíme do potravinářské fólie a dáme odpočinout na chladnější místo na cca 30 – 60 minut.
Troubu si předehřejeme troubu na 170°C. a vyložíme si plechy pečícím papírem. Těsto rozválíme na pomoučněné ploše, vykrajujeme pomocí vykrajovátek a přenášíme na plech. Pečeme 8 – 10 minut dokud cukroví nezačne na krajích lehce růžovět (nesmíme nechat v troubě příliš dlouho, protože linecké ještě dojde a ztmavne na plechu).
Jakmile je linecké vychladlé, slepujeme marmeládou. Nakonec pocukrujeme moučkovým cukrem.