Ingredience
(asi 40 kousků o průměru 4,5 cm)
150 g hladké mouky
150 g hladké mouky
50 g cukru moučka
100 g másla
1 žloutek
1 lžička vanilkového extraktu / špetka mleté vanilky
100 g másla
1 žloutek
1 lžička vanilkového extraktu / špetka mleté vanilky
sněhové pusinky
slaný karamel
100 g hořké čokolády
Postup
V míse smícháme mouku s cukrem, přidáme máslo nakrájené na plátky a prsty (nebo v robotu se sekacími noži či drátěnou metlou) promneme na hrubou drobenku. Vmícháme rozšlehané žloutky, vanilkový extrakt, citronovou kůru a šťávu a vypracujeme těsto. Zformujeme ho v kouli, zabalíme do potravinářské fólie a necháme do druhého dne odležet v lednici.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Na pomoučněném vále těsto vyválíme na plát asi 3-5 mm vysoký, vykrajujeme kolečka a pečeme 6-8 minut na plechu vyloženém pečícím papírem, až začnou zlátnout okraje cukroví. Necháme krátce zchladnout a pak přendáme na mřížku.
Čokoládu rozpustíme, potřeme jí kolečko a přilepíme pusinku. Doprostřed kápneme slaný karamel. Takto naplněné cukroví skladujeme v lednici, aby se karamel nezkazil.
Sněhové pusinky
(zhruba 40 kousků)
2 bílky
125 g cukru krystal
špetka soli
*na takovéto pusinky - kroužky s dírkou uprostřed - budete potřebovat speciální cukrářskou špičku na sněhové pusinky a sultánky.
(zhruba 40 kousků)
2 bílky
125 g cukru krystal
špetka soli
Nejdříve budeme potřebovat vodní lázeň. V žáruvzdorné míse smícháme bílky, cukr a sůl, postavíme ji nad vodní lázeň, aby se dno mísy nedotýkalo vody, a metličkou neustále mícháme, dokud se cukr nerozpustí - když bílky promneme mezi prsty, neměli bychom cítit žádné krystalky. Poté odstavíme z tepla.
Bílky ihned šleháme na sníh, nejlépe v robotu, tak dlouho, až sníh zchladne (mísa má na dotek pokojovou teplotu) a je lesklý a krémový, vytváří pevné špičky na metle. Poté si nachystáme zdobící sáček s cukrářskou špičkou* a postavíme ho do vyšší sklenice. Okraj zahneme ven a sáček naplníme sněhem. Ohrnuté okraje opět zvedneme a zajistíme ho gumičkou.
Troubu předehřejeme na 100 °C. Na plech vyložený pečícím papírem/fólií stříkáme pusinky. Sušíme je v troubě zhruba 2 hodiny, poté ji vypneme a pusinky tam necháme úplně vychladnout. Skladujeme je v uzavřené dóze, mimo lednici.
Slaný karamel
140 g cukru krystal
50 ml vody
100 ml smetany na šlehání
1 lžíce másla
1/2 lžičky soli
50 ml vody
100 ml smetany na šlehání
1 lžíce másla
1/2 lžičky soli
Do hlubšího rendlíku nasypeme cukr, zalijeme vodou a dáme vařit na mírný plamen. Voda se bude postupně odpařovat a cukr karamelizovat. Jakmile začne zlátnout, ohřejeme si v mikrovlnce nebo na sporáku smetanu téměř k bodu varu. Hotový karamel (barvy zlatohnědé, pozor ať neztmavne příliš, zhořknul by) odstavíme ze sporáku a ihned do něj za stálého míchání metličkou vlijeme horkou smetanu. Směs nejdříve hodně vzkypí a bude bublat, opatrnost a chňapky jsou na místě, ale po chvilce míchání budeme mít krásně hladký krém. Dále už nevaříme.
Tip č. 1: Než voda začne bublat, můžete cukr opatrně míchat vařečkou/stěrkou, dokud se krystalky nerozpustí, to by mělo dopomoci k hladkému karamelu bez hrudek. Já to ovšem nedělám a hladký karamel mám taktéž.
Tip č. 2: Pokud po přilití horké smetany máte v karamelu hrudky (smetana byla zřejmě příliš studená a vlivem teplotního šoku se karamel srazil), vařte ho na mírném plameni, dokud se hrudky nerozpustí. Karamel míchejte metličkou. Po několika minutách ho každopádně odstavte ze sporáku, jinak by vám karamel příliš zhoustnul. Pro jistotu ho můžete i přecedit přes sítko.
Do horkého karamelu vmícháme 1 lžíci másla a sůl, přelijeme do skleničky a necháme zchladnout.