Myslím, že se jedná o historicky první vyloženě slaný recept na blogu za tu dobu, co ho píšu. Nemám úplně v úmyslu měnit koncept blogu, ale řekla jsem si, že sem tam přidám slaný pečící recept. Většinou to budou zřejmě slané koláče, protože ty nejen ráda peču při různých příležitostech, ale také jsou u nás velmi oblíbené. Navíc jsou skvělým, jak využít přebytky nebo velkou úrodu ze zahrádky.

Právě tyto letní měsíce jsou obdobím, kdy na zahradě dozrává vše zároveň a sami to ujíst nestihneme. Něco rozdáme, něco se zavaří na zimu, ale někdy je toho opravdu hodně. Letos se nám urodilo neskutečné množství rajčat. Proto jsem se opět rozhodla upéct oblíbenou rajčatovou galetku. Je opravdu rychlá a jednoduchá a letních chutí má na rozdávání. Vycházela jsem z klasického salátu caprese, proto je tento recept s mozzarellou, ale funguje i s jinými druhy sýrů nebo s jejich kombinací a pokaždé bude mít trochu jinou chuť. Navíc jsem k pestu přidala dijonskou hořčici a vinný ocet. Tyto dvě ingredience dodají koláči novou chuť.

LETNÍ RAJČATOVÁ GALETKA

INGREDIENCE

(na 1 galetku, pro 2 hladové osoby, pokud chcete nasytit větší množství, udělejte raději dvojitou dávku) TĚSTO
  • 220 g hladké mouky
  • 125 g studeného másla
  • ½ kávové lžičky soli
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce studeného mléka
Tip: do těsta můžete přidat 1 lžíci sušeného rozmarýnu nebo tymiánu   NÁPLŇ
  • 75 g bazalkového pesta
  • 3 lžíce dijonské hořčice
  • 0,5 lžíce červeného vinného octa
  • 200 g mozzarelly nebo jiného sýra (lez použít i fetu, jemný čedar – nejlépe je nastrouhat sýr nahrubo)
  • 500–600 g rajčat (pokud máte možnost, nakombinujte různé druhy rajčat)
  • 1 lžíce olivového oleje
 
  • Vejce na potření
  • Černý sezam nebo jiná semínka na posypání
 

POSTUP

TĚSTO

Přípravu začneme těstem.
  1. V míse smícháme mouku se solí, případně se sušenými bylinkami. Přidáme studené máslo nakrájené na kostičky a pomocí nože nebo prsty zpracováváme těsto, dokud nevznikne konzistence drobenky. Přidáme vejce a žloutek a dobře zapracujeme, dokud z těsta nevznikne kompaktní koule. V případě, že se těsto nechce spojit, přidáme po lžících mléko. To přidáváme opravdu postupně a po každé lžíci dobře zapracujeme – je možné, že podle velikosti vajíček už nebude nutné mléko ani přidávat.
  2. Takto vypracované těsto zabalíme to potravinové folie a dáme odpočinout na 30 minut do lednice.

NÁPLŇ

  1. V čase, kdy nám těsto odpočívá v lednici si připravíme náplň.
  2. Pesto smícháme s dijonskou hořčicí a vinným octem.
  3. Sýr nastrouháme nahrubo.
  4. Rajčata nakrájíme na kolečka, menší cherry rajčata stačí rozkrojit na polovinu.

DOKONČENÍ

  1. Troubu si předehřejeme na 175 °C, dolní i spodní ohřev.
  2. Těsto vyndáme z lednice a na pomoučeném vále vyválíme na kulatou placku o tloušťce 3-4 mm. Opatrně ji pomocí válečku přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Směs pesta rozetřeme na těsto, okraje cca 2 cm necháme volné. Rozprostřeme nastrouhaný sýr a poklademe rajčaty (klidně v několika vrstvách).
  4. Opatrně začneme přehýbat okraje těsta na rajčata, překrýváme je a jemně stlačujeme. Rajčata potřeme olivovým olejem.
  5. Okraje těsta potřeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme sezamem nebo jinými semínky.
  6. Vložíme do trouby a pečeme cca 40–45 minut, dokud těsto nezíská zlatavou barvu.