Kdysi dávno jsem si lemon curd, aka citronový krém, kupovala v Marks&Spencer, ale pak jsem zjistila, že mnohem jednodušší je uvařit si ho doma. Potřebujete jen vajíčka, cukr, citron, máslo a pár minut času. Navíc se nemusí dělat jen z citronu, skvěle chutná i z manga nebo marakuji. A kam s ním? Třeba na palačinky nebo na cupcakes, taky s ním můžete potřít piškotovou roládu před zavinutím nebo jednotlivá patra vanilkového dortu... Je báječně nakyslý, takže se skvěle kombinuje s lehkými smetanovými krémy a čerstvým ovocem. A k tomu ta barva!


Ingredience

(menší sklenička)

3 žloutky
60 ml citronové šťávy
60 g cukru krystal
citronová kůra z 1 citronu
60 g másla

Postup

V nerezové nebo skleněné misce smícháme všechny suroviny kromě másla, posadíme ji na hrnec s bublající vodou tak, aby se miska nedotýkala vody. Za stálého míchání vaříme tak dlouho, až směs zhoustne na konzistenci krému/marmelády (teplota by měla přesáhnout 75 °C, tím se zničí případné salmonely). Odstavíme z tepla a ručně vmícháme máslo. Přelijeme do vhodné skleničky s uzávěrem, necháme vychladnout a skladujeme v ledničce (tam by mělo vydržet až měsíc, ale já neriskuju a nechávám max. týden).