Jsme přesně v polovině vánočního očekávání. Je to tak. 12 dní do Vánoc zní neuvěřitelně a trochu začínám panikařit, protože i navzdory všemu mému plánování tak trochu nestíhám.
Nepokrytě přiznávám, že v tomhle předvánočním období dost ujíždím na všem, co má na sobě soby, hvězdičky a vločky. Nevím, asi možná nějaká nostalgie a připomínka dětských let, romantických představ o Vánocích, kdy se mi rozsvítily oči, jen co se rozsvítila světýlka na stromku. Když jsem viděla na internetu tenhle dezert, neodolala jsem a musela jsem ho vyzkoušet. Popravdě se nejedná o nic převratného. Základem je recept na skořicové šneky, kterému vdechnete vánoční formu. Vždyť jíme i očima, a když Vám někdo na sváteční snídani naservíruje zasněženou vločku, netvrďte mi, že vás to nepřekvapí a nepotěší :o). Aby vám šlo tvarování lépe, přikládám i fotky postupu, jak na to. Tak doufám, že pokud se rozhodnete vyzkoušet, půjde vám to od ruky.
KYNUTÉ SKOŘICOVÉ VLOČKY
Ingredience
Těsto:
75 g změklého másla
45 g třtinového cukru + 2 lžíce na kvásek
1/4 lžičky soli
250 ml mléka
1 sáček instantního droždí
420 g špaldové mouky
Náplň:
150 g změklého másla
6 lžic skořice
90 g třtinového cukru
1 rozšlehané vejce
Postup
Nejprve si připravíme kvásek – ve vlažném mléce rozpustíme cukr a přidáme kvasnice. Necháme vzejít kvásek.
Máslo vyšleháme s cukrem. Do mísy prosejeme mouku a sůl. Poté přimícháme postupně kvásek a umícháme hladké těsto. Z těsta vytvoříme bochánek a přikryjeme v míse utěrkou. Necháme kynout, než zdvojnásobí svůj objem (cca 60 – 90 minut).
Mezitím si připravíme náplň. V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme cukru a skořici. Necháme vystydnout.
Připravíme si plech a vyložíme pečícím papírem.
Jakmile je těsto vykynuté, rozdělíme si ho na 3 části. Z každé vyválíme plát o tloušťce cca 0,5 – 0,8 mm. Z první části vykrojíme kruh (např. pomocí talíře nebo misky) a pomocí válečku přeneseme na plech a rozetřeme na něj polovinu náplně. Nyní rozválíme druhou část těsta a opět vykrojíme kruh o stejném průměru, jako je ten předchozí. Přeneseme na kruh s náplní. Rozetřeme zbylou polovinu náplně. Nakonec vykrojíme kruh i ze třetí části a opět položíme na už připravené kruhy.
Nyní budeme potřebovat menší vykrajovátko ve formě kruhu nebo menší hrnek. Položíme do středu a pomocí nože nebo kráječe na pizzu nakrojíme těsto na čtvrtiny a každou čtvrtinu na další 4 díly. Celkem by mělo být těsto rozděleno na 16 částí – místo, na kterém je umístěno vykrajovátko, zůstává nerozkrojené.
Nyní uchopíme jeden díl a zakroutíme jej kolem osy. Sousední díl těsta zakroutíme v opačném směru a konce obou částí přimáčkneme k sobě. Takto opakujeme i s dalšími částmi a nakonec budeme mít 8 konců vločky.
Necháme ještě 30 minut kynout. Troubu předehřejeme na 250°C. Před vložením do trouby potřeme ještě rozšlehaným vajíčkem. Pečeme asi 25 – 35 minut. Jakmile začne povrch zlátnout, vytáhneme z trouby a necháme vychladnout na mřížce. Nakonec můžeme ještě trochu zaprášit moučkovým cukrem.