Kromě makového závinu jsem si oblíbila i tuhle sváteční hvězdu, má totiž výhodu v tom, že na rozdíl od závinu nepraská. Dělám ji podle receptu od Mašrtnice na tuhle skořicovo-ořechovou, jen náplň používám makovou. Ale tu skořicovou musím taky někdy vyzkoušet.
Na omládek je potřeba:
- 100 g pšeničné mouky
- 100 g mléka nebo vody
- půlka kostky droždí
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 100 g cukru
- 1/4 lžičky kardamomu
- 5 g soli
- 100 ml mléka
- 2 vejce + 1 vejce na potření
- 150 g změklého másla
Na náplň:
- 250 ml mléka
- 150 g mletého máku
- 3 lžíce krupicového cukru
- lžička mleté skořice
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2-3 lžíce rumu
Postup:
- Nejprve jsem si smíchala mouku, vlažné mléko a kvasnice na omládek a počkala asi půl hodiny než začal hezky bublat.
- Potom jsem v robotu uhnětla těsto ze zbytku surovin s omládkem. Máslo jsem přidala až po chvíli a předtím jsem ho rozpustila, protože jsem ho zapomněla vyndat dopředu a nechat změknout.
- Pak jsem těsto nechala kynout asi dvě hodiny a mezitím jsem si připravila náplň, mák jsem asi pět minut vařila v mléce s cukrem, rumem a kořením a nechala vychladnout.
- Vykynulé těsto jsem rozdělila na 4 díly, každý rozválela na placku a na ni dala třetinu náplně. Poslední placka už je bez náplně.
- Následně jsem do středu dala skleničku, nařezala na čtvrtiny, tu každou zase napůl a ještě jednou napůl. Potom jsem vždycky dva sousední díly zamotala dvakrát od sebe a spojila (je to hezky vidět na videu z Herbáře).
- Teď by těsto mělo zase tak hodinu a půl kynout, jenže já už jsem ho potřebovala dát do trouby (návštěva se blížila :)), tak šla hvězda do trouby hned. Ještě jsem ji tedy potřela rozšlehaným vajíčkem a pekla 25 minut na 180 stupňů na horkovzduch (podle receptu 30-40 minut, ale to se mi zdálo moc).
Mějte se moc krásně! Evi
//foto moje ©gathermoments