Objevila jsem sladkou verzi topinky. Topinku dělám většinou jen ve slané verzi, ale uznávám, že i na sladko má své kouzlo. Tuto druhou variantu rozpečeného chleba jsem zvolila jako snídani, ale samozřejmě si ji můžete podle chuti vychutnat v jakoukoli dobu. Topinku připravuju v topinkovači, aby se netopila v oleji, ale způsob přípravy nechám zcela na vás. Lehkost dodá topince krém z ricotty s trochou medu a soli, šťavnatost pak získá díky pečenému hroznovému vínu s trochou olivového oleje.
 

KVÁSKOVÁ TOPINKA SE SLANOU MEDOVOU RICOTTOU A PEČENÝM HROZNOVÝM VÍNEM

SUROVINY

  • 4 plátky kváskového chleba
  • 200 g ricotty
  • 1 lžíce tekutého medu
  • ½ lžičky soli
  • 2 hrozny bílého nebo červeného vína – pokud máte možnost, lepší bude víno bez pecek (část hroznů si necháme na ozdobu)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • Pekanové ořechy

POSTUP

  • Troubu rozehřejeme na 200°C. Plech vyložíme pečicím papírem, rozložíme hroznové víno. Doporučuji kuličky otrhat, aby se lépe servírovaly. Pokapeme olivovým olejem. Pečeme 15 minut, aby kuličky změkly.
  • Mezitím opečeme v topinkovači nebo na oleji plátky chleba, podle toho, jak máme rádi.
  • V misce smícháme ricottu s medem, osolíme a vytvoříme hladkou směs.
  • Pekanové ořechy nakrájíme na kousky.
  • Na topinky rozdělíme krém, poklademe opečenými a čerstvými hrozny a posypeme pekanovými ořechy. Nakonec můžeme ještě zakápnout medem.

Tip: místo ricotty lze použít lučinu, která dodá kombinaci výraznější chuť.

  Recept si můžete vytisknout zde.