KVÁSKOVÁ TOPINKA SE SLANOU MEDOVOU RICOTTOU A PEČENÝM HROZNOVÝM VÍNEM
SUROVINY
- 4 plátky kváskového chleba
- 200 g ricotty
- 1 lžíce tekutého medu
- ½ lžičky soli
- 2 hrozny bílého nebo červeného vína – pokud máte možnost, lepší bude víno bez pecek (část hroznů si necháme na ozdobu)
- 3 lžíce olivového oleje
- Pekanové ořechy
POSTUP
- Troubu rozehřejeme na 200°C. Plech vyložíme pečicím papírem, rozložíme hroznové víno. Doporučuji kuličky otrhat, aby se lépe servírovaly. Pokapeme olivovým olejem. Pečeme 15 minut, aby kuličky změkly.
- Mezitím opečeme v topinkovači nebo na oleji plátky chleba, podle toho, jak máme rádi.
- V misce smícháme ricottu s medem, osolíme a vytvoříme hladkou směs.
- Pekanové ořechy nakrájíme na kousky.
- Na topinky rozdělíme krém, poklademe opečenými a čerstvými hrozny a posypeme pekanovými ořechy. Nakonec můžeme ještě zakápnout medem.
Tip: místo ricotty lze použít lučinu, která dodá kombinaci výraznější chuť.