Slibuji, že tohle je na dlouho poslední pečící článek. Tedy doufám, že teď to tu nějakou dobu bude zase hlavně o cestování. :))
Když jsem viděla u Lucky ty krásné kremrole z oslavy, které můj drahý navíc úplně zbožňuje, řekla jsem si, že mu je zkusím upéct k narozeninám. Pekla jsem podle tohoto receptu u Štěpánky na blogu a koukala u toho na tohle video Dity P. Původně jsem z nich měla docela strach, ale s těstem se pěkně pracovalo a trubičky šly taky hezky vyndat. A hlavně, byly opravdu moc dobré! Tak ať se povedou i vám! :))
Pro jistotu si recept nakopíruji i sem, já jsem nakonec měla 19 kremrolek.
TĚSTO:
- 350g hladké mouky
- 250g másla + na pomazání trubiček
- 1 žloutek
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce octa
- 1-2 vejce na potření
BÍLKOVÝ SNÍH – NÁPLŇ:
- 4 bílky
- 270g cukru
- špetka soli
- moučkový cukr na posypání hotových kremrolí
POSTUP:
- Prosátou hladkou mouku smícháme v míse s povoleným máslem a vytvoříme drobenku, do které postupně přidáme žloutek, smetanu a ocet a rukou vypracujeme hladké těsto, které dáme odpočinout na cca hodinu nebo přes noc do lednice. Pokud tam bude déle, necháme ho zase trošku povolit, aby se s ním lépe pracovalo a netrhalo se.
- Na lehce pomoučněném vále rozválíme těsto na plát tenký 3- 4 mm.
- Nebojte se použít pravítko a vytvořte pruhy dlouhé asi 20cm, tenké 3cm.
- Kovové trubičky potřeme změklým máslem a na ně pak od spoda, od nejtlustší části, omotáváme směrem nahoru jednotlivé proužky těsta, která ve spojích lehce přitlačíme k sobě.
- Každou trubičku vyskládáme na plech vyloženým pečícím papírem, ze všech stran potřeme rozmíchaným vajíčkem a dáme péct do trouby, předehřáté na 180 stupňů, na asi 15 minut.
- Po upečení necháme kremrole trochu vychladnout a poté je opatrně sejmeme z trubiček – jde to velmi snadno. Necháme je pak stranou zcela vychladnout.
- Mezitím si připravíme náplň: V míse začneme zlehka vyšlehávat bílky se špetkou soli a postupně k nim přisypáváme cukr. Bílky nešleháme až do úplné pevnosti, ale pokud již drží tvar, dáme mísu nad vodní lázeň a pokračujeme ve šlehání, až do chvíle, kdy se sníh bude lesknout a bude pevný. Cukrářský sáček naplníme ušlehaným sněhem a kremrole plníme z každé strany.
- Posypeme moučkovým cukrem.
Mějte se moc krásně! Evi
//foto moje ©gathermoments