Dny se zkracují, rána a noci jsou chladnější… To vše značí, že se blíží podzim. Ještě úplně nechci začínat s podzimními recepty, ale myslím, že se tomu úplně nevyhnu. Podzimní koláčky miluju, především vůni všeho koření, které do nich přidávám a které během pečení dokážou provonět nejen kuchyň.


O víkendu jsme už otrhali první hrušky a ty bohužel pro uskladnění nejsou zrovna ideální. Proto tu mám další inspiraci na ovocný koláč. Křehké těsto, mandlová náplň, hrušky a ostružiny jsou ideální podzimní sladkostí k horké kávě nebo čaji. 



KŘEHKÝ KOLÁČ S MANDLOVOU NÁPLNÍ, HRUŠKAMI A OSTRUŽINAMI



INGREDIENCE

(na formu o průměru cca 18 cm)



TĚSTO


200 g prosáté hladké mouky

80 g moučkového cukru

120 g studeného másla

40 g žloutků (cca 2 ks)

špetka soli



MANDLOVÁ NÁPLŇ


100 g mandlové mouky

50 g hladké mouky

100 g másla pokojové teploty

100 g pískového cukru

3 vejce

1 lžička kardamomu (může se vynechat)


2-3 lžíce hruškové marmelády nebo hruškových povidel

4 střední hrušky

100 – 200 g ostružin

máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy


 


POSTUP


TĚSTO


Nejprve si připravíme těsto.


V míse smícháme suché přísady a přidáme na kostky nakrájené studené máslo. Vytvoříme směs připomínající drobenku. Po jednom přidáme žloutek a vytvoříme hladké kompaktní těsto. Zabalíme do potravinové folie a dáme na 4 hodiny do ledničky.


Koláčovou formu si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo ji vyložíme pečicím papírem.


Jakmile je těsto vychlazené, vyválíme jej na pomoučeném vále na placku o tloušťce cca 4 – 5 mm. Pomocí válečku jej přeneseme do připravené formy a odřízneme přebývající těsto a zarovnáme okraje dle formy.


Dno koláče propícháme vidličkou a dáme předpéct do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme 15 minut. Poté vyndáme a necháme vychladnout.



MANDLOVÝ KRÉM


Nyní si připravíme náplň. V míse si vyšleháme měkké máslo s cukrem. Přidáme vajíčka, mandlovou i hladkou mouku, kardamom a dobře promícháme.



DOKONČENÍ


Hrušky umyjeme, rozkrojíme na poloviny, vykrojíme jádřinec a podélně je nakrájíme na pásky. Ostružiny omyjeme.


Dno předpečeného korpusu potřeme marmeládou, rovnoměrně rozprostřeme mandlovou směs. Rozkrojené hrušky uložíme na mandlovou směs a mezi hrušky rozprostřeme ostružiny.


Vložíme zpět do trouby a pečeme dalších 30 – 40 minut. Uprostřed pečení přikryjte alobalem, koláč se propeče a ovoce se nespálí. Vyndáme z trouby, necháme zcela vychladnout. Před podáváním můžeme pocukrovat moučkovým cukrem nebo podávat s kopečkem vanilkové zmrzliny.