Dny se zkracují, rána a noci jsou chladnější… To vše značí, že se blíží podzim. Ještě úplně nechci začínat s podzimními recepty, ale myslím, že se tomu úplně nevyhnu. Podzimní koláčky miluju, především vůni všeho koření, které do nich přidávám a které během pečení dokážou provonět nejen kuchyň.
O víkendu jsme už otrhali první hrušky a ty bohužel pro uskladnění nejsou zrovna ideální. Proto tu mám další inspiraci na ovocný koláč. Křehké těsto, mandlová náplň, hrušky a ostružiny jsou ideální podzimní sladkostí k horké kávě nebo čaji.
KŘEHKÝ KOLÁČ S MANDLOVOU NÁPLNÍ, HRUŠKAMI A OSTRUŽINAMI
INGREDIENCE
(na formu o průměru cca 18 cm)
TĚSTO
200 g prosáté hladké mouky
80 g moučkového cukru
120 g studeného másla
40 g žloutků (cca 2 ks)
špetka soli
MANDLOVÁ NÁPLŇ
100 g mandlové mouky
50 g hladké mouky
100 g másla pokojové teploty
100 g pískového cukru
3 vejce
1 lžička kardamomu (může se vynechat)
2-3 lžíce hruškové marmelády nebo hruškových povidel
4 střední hrušky
100 – 200 g ostružin
máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
POSTUP
TĚSTO
Nejprve si připravíme těsto.
V míse smícháme suché přísady a přidáme na kostky nakrájené studené máslo. Vytvoříme směs připomínající drobenku. Po jednom přidáme žloutek a vytvoříme hladké kompaktní těsto. Zabalíme do potravinové folie a dáme na 4 hodiny do ledničky.
Koláčovou formu si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo ji vyložíme pečicím papírem.
Jakmile je těsto vychlazené, vyválíme jej na pomoučeném vále na placku o tloušťce cca 4 – 5 mm. Pomocí válečku jej přeneseme do připravené formy a odřízneme přebývající těsto a zarovnáme okraje dle formy.
Dno koláče propícháme vidličkou a dáme předpéct do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme 15 minut. Poté vyndáme a necháme vychladnout.
MANDLOVÝ KRÉM
Nyní si připravíme náplň. V míse si vyšleháme měkké máslo s cukrem. Přidáme vajíčka, mandlovou i hladkou mouku, kardamom a dobře promícháme.
DOKONČENÍ
Hrušky umyjeme, rozkrojíme na poloviny, vykrojíme jádřinec a podélně je nakrájíme na pásky. Ostružiny omyjeme.
Dno předpečeného korpusu potřeme marmeládou, rovnoměrně rozprostřeme mandlovou směs. Rozkrojené hrušky uložíme na mandlovou směs a mezi hrušky rozprostřeme ostružiny.
Vložíme zpět do trouby a pečeme dalších 30 – 40 minut. Uprostřed pečení přikryjte alobalem, koláč se propeče a ovoce se nespálí. Vyndáme z trouby, necháme zcela vychladnout. Před podáváním můžeme pocukrovat moučkovým cukrem nebo podávat s kopečkem vanilkové zmrzliny.