Křehké těsto, které se rozplývá na jazyku, nepečená krémová náplň s kousky voňavých a sladkých jahod, k tomu karamel a křupavé mandlové plátky, co ještě dodat? Snad jen, že takovýto dezert přijde vhod i ve velkých letních parnech, korpus se peče jen 20 minut a po vychlazení v lednici je tak celý moučník příjemně osvěžující. Pekla jsem ho už kdysi dávno (možná tak osm let zpátky) podle receptu v časopise Apetit, ale recept kdesi zmizel a já si pamatovala jen tu skvělou kombinaci křehkého korpusu, jahod a šlehaného krému a taky že tam byl karamel. Letos jsem ho proto zkusila upéct podle vzpomínek a svých chutí a je i tak perfektní.
Ingredience
(forma 27 cm)
Korpus
250 g hladké mouky
50 g cukru moučka
špetka soli
125 g másla, studeného
1 žloutek
asi 2 lžíce studené vody
Krém
500 g mascarpone
200 ml smetany ke šlehání
1 lžička vanilkového extraktu
100 g cukru moučka
vanička jahod
Karamel
79 g cukru krystal
20 g vody
50 ml smetany ke šlehání
30 g másla
plátky mandlí, čokoládové kuličky
Postup
Troubu předehřejeme na 200 °C. V mixéru smícháme mouku, cukr a sůl, přidáme máslo a mixujeme, dokud směs nepřipomíná drobenku. Přilijeme žloutek a vodu, ještě krátce promixujeme. Nakonec rukama rychle vypracujeme nelepivé těsto. Hotové těsto zformujeme v placku, zabalíme do potravinové fólie a dáme vychladit do lednice, minimálně 1 hodinu.
Mezitím si nachystáme karamel. Do hlubšího rendlíku nasypeme cukr, zalijeme vodou a dáme vařit na mírný plamen. Voda se bude postupně odpařovat a cukr karamelizovat. Jakmile začne zlátnout, ohřejeme si smetanu téměř k bodu varu. Hotový karamel (barvy zlatohnědé, pozor ať neztmavne příliš, zhořknul by) odstavíme ze sporáku a ihned do něj za stálého míchání metličkou vlijeme horkou smetanu. Směs nejdříve hodně vzkypí a bude bublat, opatrnost a chňapky jsou na místě, ale po chvilce míchání budeme mít krásně hladký krém. Vmícháme máslo a karamel necháme lehce zchladnout.
Troubu předehřejeme na 200 °C. Na pomoučněném vále těsto vyválíme na plát odpovídající rozměru formy včetně boků (když ho budete vyvalovat přes pečící papír nebo potravinářskou fólii, půjde to lépe). Opatrně ho přeneseme do formy, přitiskneme na dno a boky, případně odřízneme přečnívající těsto. Dno propícháme vidličkou, zakryjeme pečícím papírem, zatížíme fazolemi a dáme péct na 10 minut. Poté sundáme papír s fazolemi a pečeme ještě 5-10 minut, aby těsto lehce zezlátlo. Necháme vychladnout.
Na krém dáme do mixéru mascarpone, cukr a vanilku, lehce prošleháme. Přidáme smetanu a šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon téměř na maximum a rychle vyšleháme tuhý krém. Šleháme max. dvě minuty, aby se krém nepřešlehal a nezdrcnul. Nakonec opatrně vmícháme pokrájené jahody (část si necháme na vrch koláče).
Na dno koláče rozetřeme karamel (1-2 lžíce dáme zatím stranou), navršíme krém a uhladíme ho stěrkou. Polijeme ho zbylým karamelem, poklademe jahodami, mandlemi a čoko kuličkami.